Anne Mie Roer Jensen, der blev arresteret af russsiske specialstyrker om bord på et Greenpeace-skib, har ingen fortid som aktivist. Nu risikerer hun 15 års fængsel for pirateri

Anne Mie Roer Jensen gik om bord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise for at tjene penge og få erfaring som styrmand. Hvad hun ikke vidste, var, at hun styrede mod et langt ophold i et russisk fængsel.

Havet var stille, og solen hang lavt på himlen, da Greenpeace-skibet Arctic Sunrise blev indtaget af maskerede og bevæbnede russiske specialtropper, der blev firet ned på skibets dæk fra helikoptere. Dagen forinden var to aktivister blevet anholdt, da de var ved at kravle op på boreplatformen Prirazlomnaya for at hænge bannere op, der protesterede mod Ruslands olieboringer i de arktiske områder. 

Besætningen på Arctic Sunrise blev holdt tilbage, mens skibet blev eskorteret til Murmansk. Torsdag blev der rejst tiltale mod aktivisterne. Tiltalen lyder på pirateri, der kan give op til 15 års fængsel.

Blandt de tilfangetagne er den 26-årige styrmand Anne Mie Roer Jensen. En dansk pige fra Hedehusene uden den store aktivist-erfaring.

Anne Mie Roer Jensen er i gang med skibsføreruddannelsen. Venner beskriver hende som et fantastisk menneske med et godt hjerte.

- Hun tænker på andre mennesker og på miljøet, men hun er ikke aktivist og har ikke en fortid som aktivist. Hun sejlede for at tjene penge og for at få sejl-erfaring, siger en kilde til BT.

En anden kilde siger, at hun formentlig kunne tjene flere penge andre steder, men at hun interesserede sig for Greenpeace-miljøet, selvom hun ikke var aktivist. Ifølge Fyens Stiftstidende er det anden gang, hun befinder sig om bord på et Greenpeace-skib.

Ansat som ’teknisk medhjælp’

Det er advokater fra Greenpeace, der skal repræsentere Anne Mie Roer Jensen og de andre pirat-tiltalte. Greenpeace Danmark har sat kampagner i gang, der skal lægge pres på de russiske myndigheder, men faktisk er der ingen i Greenpeace herhjemme, der kender Anne Mie Roer Jensen.

- Hun har ikke en fortid som aktivist i Greenpeace Danmark, siger talsmand for Greenpeace Jon Buckwald.

Han forklarer, at hun er ansat i en lønnet stilling som såkaldt ’teknisk medhjælp’. Hun fungerede som 3. styrmand på Arctic Sunrise og blev ansat under almindelige vilkår via Holland, hvor skibene er indregistreret.

- Når Greenpeace laver en aktion bliver der først foretaget en juridisk risikovurdering. Forskellige scenarier bliver vurderet som ’teoretisk mulige’ og ’sandsynlige’. En tiltale for pirateri blev vurderet som ’teoretisk mulig’, men ikke ’sandsynlig’, siger Jon Buckwald.

Hvad vurderede I ville være et sandsynligt scenarie?

- Det kan jeg ikke oplyse dig om.

Blev Anne Mie Roer Jensen orienteret om, at hun risikerede en tiltale for pirateri?

- Jeg var ikke til stede ved briefingen, så jeg ved ikke, hvad der blev sagt, men briefingen var formentlig baseret på risikovurderingen.

Amatøragtigt af Greenpeace

Men Greenpeace burde have vidst, at aktionen ville udløse en hård reaktion fra Rusland. Det siger Rusland-ekspert Karsten Jakob Møller:

- Det er rent amatørarbejde. De burde have skaffet sig tilstrækelig viden til at få en fornemmelse af, at det godt kunne blive meget risikabelt. De russiske myndigheder har de seneste fem år udvist en meget håndfast reaktion over for aktivister, siger Karsten Jakob Møller, der er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Han henviser til sagen mod punkgruppen Pussy Riot, der blev idømt to års fængsel for en happening i en kirke og en flok demonstranter, der er fængslet på andet år efter en demonstration mod Vladimir Putins genindsættelse som præsident. Anne Mie Roer Jensen vil formentlig få en lige så hård straf.

- Jeg er oprigtig bekymret for, at de får en hård straf. De risikerer i hvert fald en dom på mellem to og fire år, siger Karsten Jakob Møller.

Greenpeace har for godt et år siden udført en stort set identisk akion på den samme boreplatform. Dengang affødte det ikke en reaktion fra de russiske myndigheder.