Verdens største bilproducent, Toyota, tilbagekalder 5,8 millioner biler på grund af potentielt defekte airbags. Også danske Toyota’er risikerer at have fejl i deres airbags. 

Det skriver BBC og DR.

Har du en Corolla, Yaris eller en anden Toyota-model? Så kan det være, at du skal få tjekket airbaggen.

Det drejer sig nemlig blandt andet om modellerne Corolla og Yaris, som er produceret mellem maj 2000 og november 2001 og mellem april 2006 og december 2014. Grunden til, at bilerne bliver tilbagekaldt skyldes, at der er en fejl i en særlig type airbags, der bliver produceret af det japanske firma Takata.


Bilmodeller i Danmark også berørt

Man har også modtaget meldinger om danske Toyota-biler, der nu vil blive kaldt tilbage. Der er dog ikke klarhed over, hvor mange biler, det drejer sig om herhjemme. Det fortæller pressechef i Toyota Danmark, Anders Tystrup, til DR.

»Vi har ikke et helt præcist tal endnu, det sidder vi lige nu og finder ud af. Det er et større puslespil. De, der er omfattet af tilbagekaldelsen, vil modtage et brev fra Motorregistret. I Danmark er der tale om fire forskellige modeller produceret fra oktober 2006 til december 2014. Det er modellerne Yaris, Corolla, Hilyx og Auris,« siger Anders Tystrup til DR.

Kemisk substans i airbaggen, der kan eksplodere

Ifølge Reuters er der en kemisk substans i airbaggen, der ved overophedning kan eksplodere. Netop dette er blevet sat i forbindelse med 16 dødsfald på verdensplan.

Man skal dog ikke som dansk Toyota-ejer være bekymret, ifølge Anders Tystrup. Der er nemlig blot tale om en forebyggende sikkerhedskampagne fra Toyota, og der er ikke registreret uheld.

I 2010 førte en lignende tilbagekaldelse til, at Toyota-biler fik udskiftet defekte dele i airbaggen, der var i fare for at eksplodere. Siden maj er op mod 100 millioner airbags fra Takata blevet fejlmeldt på verdensplan.