Nogle er nære venner og andre kan ikke tåle synet af hinanden i de europæiske kongehuse.

SE GRAFIKKEN: VENNER OG FJENDER I KONGEHUSET

Kronprinsesse Victoria kan ikke lide Joachim, dronning Margrethe har altid holdt afstand til sine danske fætre og dronning Elizabeth gider ikke sin svigerdatter.

Det går ikke stille af sig i de europæiske kongehuse. Der bliver ikke talt højt om det, men der er kongelige, der ikke kan tåle synet af hinanden - andre er til gengæld hjertevenner.

Ifølge den svenske avis Expressen har Victoria svært ved Joachims tidligere destruktive livsstil med for meget alkohol og kvinder.

- Victoria er en samvittighedsfuld kvinde, og Joachims udsvævende liv har hun haft svært ved at acceptere, fortæller den svenske kongehusekspert Sten Hedman.

Af samme grund fylder heller ikke engelske prins William og prins Harry meget i Victorias liv.

- Udover at de har helt forskellige livsstile, så har de engelske prinser været indblandet i skandaler, som de svenske kongebørn aldrig ville komme i nærheden af.

Der er heller ikke mange der ved, at dronning Silvia fastsætter reglerne i det svenske kongehus og bestemmer, hvem kongen og børnene må omgås. Eller at kronprinsessens far, kong Carl Gustaf og prins Charles ikke rigtigt har kemien.

SE GRAFIKKEN: VENNER OG FJENDER I KONGEHUSET

I det norske kongehus har Ari Behn altid været det sorte får. Kong Harald havde i begyndelsen overordentligt svært ved at acceptere sin datters mand. Og på det seneste er der sikkert kommet store irritationer op igen, da Ari Behn nu igennem to uger har været på forsiden af de norske aviser.

Han har fuldstændig brudt den kongelige families uskrevne regel om ikke at reagere på kritik ved at tage offentlige opgør med tre kendte personer i Norge.

Først gik han til angreb på den tidligere souschef på slottet, Carl-Erik Grimstad, derefter sprogprofessor Finn-Erik Vinje, der kritiserede Ari og Märtha Louises yngste datters navn Emma Tallulah og sidst gik det ud over forfatterkollega Erlend Loe.

- Det opleves som meget slidsomt for min kone, det er ingen hemmelighed, lyder det fra Ari om hans kongelige kones reaktion.

Ari Behn er efterfølgende blevet kritiseret for at misbruge sin position i kongehuset for at få opmærksomhed.

Ifølge kongehusekspert, historiker Jon Bloch Skipper, er de kongelige ekstremt bevidste om deres fremtræden.

- Kongehusets medlemmer har groft sagt tre platforme: et officielt liv, et offentligt privatliv og et privat privatliv.

Den officielle platform omfatter alt det, der er knyttet til deres særlige rolle i stats- og samfundslivet.

Det offentlige privatliv er alt det, der udstilles for og deles med danskerne i forbindelse med barnedåb, bryllupper og kongelige biografier. Det er med til at underbygge den kongelige families rolle som repræsentant for den moderne kernefamilie.

Det private privatliv, altså alt det, der vedrører familiens intimsfære, er og skal være skjult for offentligheden. De kongelige er nødt til at bevare en distance for at kunne opretholde deres position.

SE GRAFIKKEN: VENNER OG FJENDER I KONGEHUSET