Den 82-årige mand og hans 62-årige søn, der blev fundet druknet i Københavns Havn med blylodder i lommerne. 'Han kunne slet ikke overskue, at sønnen skulle alene på plejehjem,' fortæller en ven til den 82-årige.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Nogle gange er der kun én vej at overskue - vejen ud. Én eneste magt at underkaste sig - afmagten. Efter alt at dømme var det baggrunden for, at en 82-årig far og hans 62-årige søn en dag i maj hældte blylodder i lommerne og tog springet ned i det plumrede vand under Knippelsbro i København.

LÆS OGSÅ
  • Far og søn begik selvmord: Fik afslag på plejehjemsplads


Onsdag morgen blev sønnen bjærget af brandvæsenets dykkere. Torsdag fandt dykkerne så faderen drivende i havnen ved Langebrogade. Alt tyder på, at far og søn valgte at gå i døden sammen efter mødet med et dansk system, de ikke kunne forstå.

- Det var meget magtpåliggende for faderen, at de to kom på plejehjem sammen. Faderene mente, at kræfterne var ved at ebbe ud for ham, og han vidste ikke, hvad der skulle blive af hans søn, når han ikke var her mere, fortæller forfatteren Erik Graff, der var ven til den 82-årige, i fredagens udgave af B.T.

- En dag sagde jeg til faderen: 'Nu kan du ikke udsætte det længere - hvis du er så skidt, er du nødt til at komme på plejehjem'. Men han havde dårlig samvittighed over for sønnen. Han betragtede sig selv som sønnens beskytter og følte skyld over, at han ikke kunne gøre mere for ham. De var et trist og meget ensomt makkerpar, fortæller Erik Graff.

Fader og søn havde bedt Frederiksberg Kommune om en fælles plejehjemsplads, fordi faderen vurderede, at hans psykisk syge søn ikke kunne klare sig.

Nej til fælles plejehjemsplads

Kommunen sagde i første omgang ja, men distrikspsykiatrien, der havde ansvar for den 62-årige, skizofrene søn, sagde nej.

- Det blev vurderet, at faderen var dårlig nok til at komme på plejehjem, og han blev også tilbudt en plads. Han ville dog også gerne have sin søn med, og i udgangspunktet har vi ikke noget problem med det. Som jeg har fået beskrevet sagen, mente distriktspsykiatrien dog, at sønnen vil have bedre af at få sit eget botilbud. At det altså ikke ville være en fordel for sønnen at komme på plejehjem med faderen, siger vicesocialdirektør i Frederiksberg Kommune, Charlotte Markussen.

Efter afslaget truede far og søn angiveligt deres hjemmesygeplejerske med at begå kollektivt selvmord - en trussel de senere gjorde alvor af.

Læs hele interviewet med vennen til den 82-årige i fredagens udgave af B.T.

LÆS OGSÅ
  • Far og søn begik selvmord: Fik afslag på plejehjemsplads