Her er en håndfuld gode råd til bedre søvn - og det er tilladt at bruge dem, selvom man har fejret sin tredje runde fødselsdag.

Her er en håndfuld gode råd til bedre søvn - og det er tilladt at bruge dem, selvom man har fejret sin tredje runde fødselsdag.

Helt nyfødte har ingen døgnrytme, den dukker først op omkring 1 år, men væn allerede som spæd barnet til at falde i søvn i sin seng, så det lærer, at det skal falde i søvn her, ikke på armen eller i sofaen.

Lav faste aftenritualer, der stimulerer barnet til at falde i søvn. Gør de samme ting hver aften i samme rækkefølge.

De gode søvnvaner kan dit barn ikke få for tidligt. De fleste tager de gode vaner med sig videre i livet, og et barn, der er vant til at få en god nats søvn, vil nemmere kunne mærke, at det ikke går at sove for lidt, når det bliver teenager.

Selvom det er hyggeligt, skal lidt større børn ikke falde i søvn foran fjernsynet og bæres i seng sovende. De skal også vænne sig til at falde i søvn i deres seng.

Sørg for at barnet har en god seng, en god dyne og et rart rum at sove i, hvor der hverken er for varmt eller koldt.

Børn, der har fået dårlige vaner, kan afvænnes. Sats på regelmæssigheden og opbyg ritualer.

Man kan ikke måle, om børn sover for lidt. Man kan fornemme det. Er barnet søvnigt, irritabelt og ukoncentreret, kan det skyldes søvnmangel.

Sørg for at søvnen er regelmæssig - i seng og op på nogenlunde samme tid. Står man op mandag til torsdag kl. syv, bør man ikke sove til meget længere end kl. 8.30 i weekenderne. Man kommer til at forskyde sin søvnrytme, så det bliver svært at falde i søvn søndag aften - og det er opskriften på et søvnunderskud mandag.

Et søvnunderskud i løbet af ugen kan godt indhentes ved, at man sover lidt længere i weekenden, men pas på, at hele formiddagen ikke går med søvn, det går ud over døgnrytmen.

Sørg for, at søvnen er uforstyrret. Den dybe søvn er vigtig for indlæringen og skal ikke forstyrres af bippende mobiltelefoner. Hvis dit barn sms'er i løbet af natten, må du insistere på, at mobiltelefonen skal være slukket. Eller inddrage den.

Væn dit barn til at falde i søvn uden at se fjernsyn. Ellers ender det med kun at kunne sove med fjernsynet tændt.

Hos de fleste teenagere bliver døgnrytmen forskudt et par timer, så de går senere i seng. Det betyder søvnmangel for mange teenagere, der i følge danske og svenske undersøgelser sover for lidt. Søvnrytmen falder for de fleste på plads, når de er 20-21 år. Men opfordr dine børn til at holde fast i de gode sovevaner. Dårlige sovevaner fra teenagelivet kan videreføres som voksen, og det kan give kronisk søvnløshed.

Forklar dit teenagebarn, hvorfor det er vigtigt, at det får sovet nok. Hos langt de fleste børn vinder fornuften, når de hører argumenterne.

Få selv sovet nok, så du ikke er verdens mest pirrelige forældre, der står og skriger i døren til teenageværelset: Nu lægger du dig fanme til at sove!

Kilde: Jan Ovesen, overlæge, Scansleep