Smerter fra ryggen er en meget hyppig lidelse. Det kan være alt fra muskelinfiltrationer, hold i lænderyggen til smerter i diskus-skiven.

Man siger, at 80 pct. af befolkningen vil opleve problemer med ryggen i en kortere eller længere periode. Rygsmerter skyldes ofte, at vi ikke er gode nok til at passe på vores ryg i dagligdagen og enten belaster den for lidt eller for meget.

Øvelse: Lig på ryggen med benene let bøjet. Træk vejret dybt og slap af. Placer en hånd over og en hånd under navlen. Træk vejret dybt ind, pust ud - træk nu det nederste af maven ind, uden den øverste hånd bevæger sig. Hold spændingen mens du trækker vejret normalt i 3-4 vejrtrækninger. Gentag 10 gange.

Når du har styr på øvelsen, skal du udføre den under aktiviteter, der normalt giver dig smerter, f.eks. når du rejser dig op, bøjer forover osv. I starten må du bevidst skabe spændingen, men senere vil kroppen selv huske det.

Medicin: Ved akutte rygsmerter er Ibuprofen såsom Ipren godt mod smerterne. Ved længerevarende smerter i ryggen er fysioterapi og faste øvelser for ryggen godt sammen med smertestillende medicin.

Gode råd: Svømning er generelt godt, da det ikke belaster ryggen så meget. Det er bedre at stå på rulleskøjter end at løbe, da stødbelastningen er mindre. Gang og cykling er generelt også godt.

Ret ryggen, når du sidder ned og skift gerne arbejdsstilling i løbet af dagen. Pas altid på ryggen, når du løfter.

Akupunktur kan også være godt mod rygsmerter.

Kilde: Jeppe Thue Thorup Andersen, master & specialist i muskuloskeletal fysioterapi