Man deler typisk de længerevarende ledsmerter op i leddegigt og slidgigt.

Ved leddegigt angriber immunsystemet vævhinden på led, og ca. 50.000 danskere lider af sygdommen.

Omkring 500.000 danskere har slidgigt, der er en kronisk sygdom, som gradvist ødelægger leddet. Slidgigt kommer med alderen, og rammer især led, der har haft en skade. Man kan også være arveligt disponeret. Hvis du er overvægtig, stiger risikoen for ledsmerter i fx knæ. Det kan du selv gøre: Øvelser: Cykling er en rigtig god øvelse mod fx slidgigt i knæ, som er den hyppigste form for gigt. Det giver god kondi, og man bevæger leddene uden den store modstand. Generelt skal du holde dig i god form og bevæge dig så meget, som leddet tillader.

Medicin Hvis du lider af leddegigt, skal du under medicinsk behandling hurtigst muligt. Medicinen kan starte med en betændelsesdæmpende medicin (fx Methotrexat eller Salazopyrin) og ende i en dyr biologisk behandling (fx Remicade, enbrel eller humira).

Ved slidgigt får du ofte smertestillende medicin samt nogle øvelser, der skal støtte det smertende led. Brug ikke for meget smertestillende medicin. Kun nok til at du kan bevæge dig rundt. Start med paracetamol (Panodil) eller Ibuprofen (Ipren). Ved stærke smerter kan man drøfte stærkere medicin med sin læge.

Ved begge sygdomme kan en operation komme på tale. Gode råd: Dyrk motion, bliv stærk og hold den slanke linie er de bedste råd, hvis du vil holde slidgigten på afstand. Forskning har vist, at hvis du er overvægtigt, får du det 28% bedre af et vægttab på 10 pct. af kropsvægten. Generelt skal kosten være sund med masser af frugt, grønt og vitaminer, og ved leddegigt anbefales fed fisk.

Kilde: Gigtforeningen og professor, dr. med. Henning Bliddal