Under fortrolige samtaler med sine nærmeste har Venstres formand Lars Løkke Rasmussen luftet den mulighed, at han efter en blå valgsejr vil bringe Pia Kjærsgaard fra DF i spil som ny formand for Folketinget.

Det har ellers i mange år været fast parlamentarisk praksis, at det største regeringsparti besætter den prestigefyldte post med en erfaren politiker fra egne rækker.

Men Løkke er åben for at lade posten indgå i en kabale, hvis han efter valget får mulighed for at danne regering med støtte fra DF, Liberal Alliance og De Konservative, siger kilder i Venstre til BT.

LÆS OGSÅ

Dermed er det langtfra sikkert, at partiets 70-årige legende Bertel Haarder, som i denne valgperiode har været en af Folketingets fire næstformænd, får lov at afslutte sin årelange politiske karriere af på demokratiets fineste post.

Ifølge en undersøgelse, som Ugebrevet A4 kom med forleden, har de folkevalgte på Christiansborg kåret Bertel Haarder som den mest vellidte politiker. Derimod finder man ikke Pia Kjærsgaards navn blandt de 19 politikere, der fik stemmer nok til at blive nævnt.

Alligevel kan Bertel Haarder risikere at blive vejet af Løkke og fundet for let.

LÆS OGSÅ

I såvel hans eget parti som i DF og hos De Konservative har der været en stigende irritation over, at Bertel Haarder i afgørende situationer ikke har sat sig tilstrækkeligt igennem over for den nuværende folketingsformand, socialdemokraten Mogens Lykketoft.

Da Lykketoft i samarbejde med Haarder tilrettelagde den stort anlagte fejring af 100-året for kvindernes valgret på grundlovsdag, indløb der protester fra flere sider. Kritikken gik på, at festligholdelsen på Christiansborg med deltagelse af Dronningen og statsminister Helle Thorning-Schmidt tvang de jyske og fynske politikere til at droppe deres egne grundlovsmøder. Her havde lidt smidighed fra Lykketoft været på sin plads, mente man, og det skuffede langt ind i Venstre, at Bertel Haarder ikke satte Lykketoft stolen for døren.

Også helt ned i de små sager, som da Lykketoft angiveligt uden at tage præsidiet med på råd fjernede springvandet på Ridebanen, fordi kongehuset ikke kunne lide det, har man savnet, at Bertel Haarder gav formanden modstand.

Men selv om nogle i Venstre og i de andre borgerlige partier mener, at Bertel Haarder har været for føjelig og slap, er det naturligvis langtfra givet, at det i sidste ende bliver udslagsgivende.

Kilder nævner også den tidligere Venstre-minister og gruppeformand Hans Chr. Schmidt som et bud på posten som formand for Folketinget. Mest fordi Løkke ønsker at have flere kort på hånden.

BT spurgte i går Pia Kjærsgaard, om hun kan se sig selv som formand for Folketinget, men det ønsker hun ikke at udtale sig om.

Andre kilder i DF, som kender hende særdeles godt, er overraskede over, at Lars Løkke Rasmussen tænker i de baner.

»Det vil give international genlyd i hele Europa, hvis hun bliver formand for Folketinget,« siger en kilde. Måske især i de lande, der har slået hende i hartkorn med den franske højrenationalist Marine le Pen og det kontroversielle svenske modstykke Sverigedemokraterna.

Men for Pia Kjærsgaard vil erobringen af posten være det ultimative bevis på, at hun er en værdig repræsentant for det danske folkestyre. Hendes nærmeste er ikke et sekund i tvivl om, at hun uden betænkning til takke ja til posten, skulle hun få den tilbudt.

Analysen i Venstre er, at posten vil være en udfordring for hende. Den vil tvinge hende til at udvise større rummelighed, vel mest over for partierne i rød blok. De skal også føle sige godt behandlet i den måde formanden tilrettelægger Folketingets arbejde på og leder samarbejdet mellem alle partier.

I Dansk Folkeparti er det den gængse opfattelse, at topposten kun kommer i spil, hvis partiet siger ja til at påtage sig ministerposter. Det har man konsekvent afvist, at man vil. Kristian Thulesen Dahl ønsker heller ikke at lave en studehandel med Løkke, hvor han skal betale en politisk pris for at DF kan få posten.

Løkke holder dog alle muligheder åbne. Intet er afgjort, før vælgerne har talt, siger man.