Som realitystjerne og kandidat lagde Donald Trump sig ud med alle på sin vej til tops. Som præsident fortsætter han - nu med hele verden som slagmark.

Hele verden ser til, mens den nye amerikanske præsident Donald Trump og hans regering fornærmer verdensledere, truer Mexico med ’at sende soldater over grænsen’ og bevidst åbner muligheden for krig med Kina.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Alle forsøger at endevende historien for at finde præcedens for dét, der sker nu. Men sandheden er, at det aldrig er sket før.«

Så ligefremt og let skræmmende beskriver én af Danmarks førende USA-eksperter lektor ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen Præsident Donald Trumps første to uger ved magten.

Og på opfølgende spørgsmål som »stopper Trump sin verbale fremmarch, før der udbryder krig imellem USA og Kina?« og »skal Danmark også være bange for eventuelle politiske repressalier fra Trump-regeringen, hvis vi ikke gør, som han siger.« svarer Niels Bjerre-Poulsen:

»Det ved jeg simpelthen ikke. Som sagt findes der ingen historiske eksempler på noget lignende. Det her er ukendt territorium.«

Gør som vi siger … ellers

Onsdag afslørede Trump-regeringen, at Iran nu officielt nu får ’første advarsel’ (’on notice’). Halvvejs henne i en telefonsamtale med Australiens præsident smækkede Donald Trump ifølge avisen Washington Post røret på, fordi han ikke brød sig om dét, hans australske kollega sagde. Trump havde ifølge samme avis dog først truet med ’politisk straf’. Og i både Twitter-indslag og via pressemeddelelser har Donald Trump og hans chefrådgiver Steve Bannon åbnet for muligheden af en væbnet konflik med verdens nærststørste militærmagt, Kina.

Først reality-tv, nu verden

Som vært for realityserien ’The Apprentice’ spillede Donald Trump før sin politiske karriere den manipulerende boss, der først truede og siden fyrede showets deltagere med sin ’scorereplik’ ’You’re fired’.

Og på BTs spørgsmål: »Har Trump nu blot udskiftet realityshowets enkeltpersoner med hele lande, byer og verdensdele, som han nu som præsident truer med storpolitiske tiltag,« svarer Niels Bjerre-Poulsen:

»Absolut. Det er præcis, hvad der er sket.«

Nye toner

Og ligesom deres chef er Donald Trumps ansatte, rådgivere og håndlangere heller ikke bange for at true og tryne sig til nye fjender.

Således var truslen tydelig, da USAs nye FN-ambassadør Nikki Haley åbent fortalte repræsentanter for andre FN-nationer, at hun ’noterede sig’ de nationer og personer, der ikke direkte gjorde, som USA ønskede.

Den nye pressechef i Det Hvide Hus, Sean Spicer, brugte sin første dag på jobbet til at gøre sig uvenner med det samlede internationale pressekorps lige under Det Ovale Kontor.

En anden Trump-talsperson Kellyanne Conway truede direkte et af USAs største nyhedsmedier MSNBC med ’nye’ og ’anderledes’ forhold, da hun følte, at spørgsmålene blev for kritiske. Og Steve Bannon, der efter manges mening nu er regeringens næst-mest magtfulde person (efter præsidenten selv) sagde direkte til pressen: »I skal bare holde kæft og lytte efter.«