Supermagten er den islamiske verdens fjendebillede.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mens nyheden om terrorangrebet på uskyldige civile i World Trade Center over hele den vestlige verden blev mødt med dyb rædsel og afmagt, var jublen nærmest endeløs mange steder i den islamiske verden.

I Israel fejrede palæstinensererne således nyheden med at dele chokolade ud til børnene, mens Irak beskrev et af historiens værste terrorangreb som »frugten af amerikanske forbrydelser« og en »lektion for alle tyranner og undertrykkere.«

Her, blandt den islamiske verdens fundamentalister, står USA som det store fjendebillede. Som den grimme supermagt - selve den store Satan - der kun er ude på at holde muslimer og arabere nede med henblik på at udnytte deres ressourcer og sikre Israels eksistens og overherredømme.

Det dybe had til USA er ifølge Lars Erslev Andersen, lektor i Mellemøst-studier ved Syddansk Universitet, næret af dels USAs tilstedeværelse i Golfen og dels USAs rolle i den israelske fredsproces.

»Hvad angår fredsprocessen har USA set fra den islamiske del af verden tilladt Israel at agere på helt urimelige vilkår. USA har aldrig under hele Oslo-processen kritiseret Israels udvidelse af bosættelserne. Tværtimod nedlagde USA veto mod en resolution, som fordømte dem,« anfører Lars Erslev Andersen.

USAs tilstedeværelse i Golfen er en anden vigtig kilde til had.

»Mange arabere ser den amerikanske tilstedeværelse på hellig islamisk jord, som USA vil tilrane sig olien. Og når de ydermere ser, hvordan USA har taget det irakiske folk som gidsel i en strid om våben - våben, som Israel godt må producere - så næres hadet og dermed terrorismen,« siger Lars Erslev Andersen.

»Hvis man kigger på de terror-netværk og fjender af USA, som vi kender, og vurderer dem udfra, hvem der har motivationen og kapaciteten, så peger meget i retning af islamiske terror-netværk - herunder Osama bin Laden,« mener Lars Erslev Andersen, som frygter, at terrorismen bliver mere og mere almindelig konfliktform.

»Risikoen er til stede. Der findes ingen lande i verden, som kan matche USAs militær. Derfor må man finde andre strategier. Og her har terrorismen jo til fulde vist sig effektiv,« siger Lars Erslev Andersen.