Skoleuniform er ikke løsningen, mener elever på Herlufsholm Kostskole.

"Man kan da også klæde sig udfordrende, selvom man bærer skoleuniform", lyder det fra 17-årige Elisabeth Waagensen. Hun går i 3.g på Herlufsholm Kostskole i Sydsjælland, der er eneste skole i Danmark, som har særlige retningslinier for, hvordan eleverne skal gå klædt.

Og dermed slår hun en tyk pløk gennem formanden for forældreforeningen Skole og Samfund i Københavns Kommune, Jørgen Springborgs, forslag om at indføre skoleuniformer på alle skoler for at stoppe debatten om småpiger, der klæder sig for voksent.

"Jeg taler ikke om, at man skal klæde sig som eleverne i Herlufsholm. Mere i stil med en t-shirt om sommeren og en sweatshirt om vinteren. Og så kan man klæde sig udfordrende i sin fritid, hvis man vil det", siger Jørgen Springborg.

Men uenigheden er stor. På en katolsk privatskole i København afskaffede man skoleuniformen i 70'erne. Og her hilser man ikke Springborgs forslag velkommen.

"Det hører slet ikke til og er fuldstændig forkert skudt. Men det er endnu et eksempel på, at forældrene igen tørrer et problem af på skolen i stedet for selv at tale med børnene og klæde dem anstændigt på," forklarer Kirsten Berg-Larsen, skoleleder på Sankt Ansgars Skole.

Jacob Sjøqvist går i 2.g på Herlufsholm Kostskole. Han er glad for reglerne om skolebeklædning på skolen. Eller dress-code som rektoren hellere vil kalde det. Og Jacob ville på ingen måde undvære sin grå og blå skoleuniform, som han bærer dagligt.

"Uniformen er en ting, som skaber sammenhold. Og man vænner sig hurtigt til den. Derudover er den store fordel, at der ikke er det normale moderæs, som man ellers ser på gymnasier. Der gælder det jo altid om at have det nyeste og smarteste," siger kostskoleeleven.

Og det er vand til Jørgen Springborgs mølle. Formanden for Skole og Samfund i Københavns Kommune mener nemlig, at problemerne med tøjmobning forsvinder helt, hvis man indfører skoleuniformen.

"Man er fri for mærkevare-tyranniet. De eneste, der kan have interesse for det, er de store modefirmaer. Børn vil blive mere lige og få samme værdier," mener Jørgen Springborg, der også forudser et fald i butikstyverier, når børn ikke absolut skal ud og have det sidste nye smarte.

Landsformanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjær Pedersen, kan godt se, at børn kommer til at ligne hinanden mere. Han er dog samtidig bange for, at børn vil føle sig alt for anonyme, hvis de ikke kan skabe deres egen stil gennem tøjet.

"Folk skal selv kunne bestemme. Med den frigjorthed der er i dag, er samfundet slet ikke til sådan noget," vurderer han.

Men på Herlufsholm Kostskole har man en anden opfattelse. Her mener man ikke, at man mister personligheden på grund af en skoleuniform.

"Nogle siger, at man ikke kan udtrykke sin egen stil, og man mister sin personlighed, hvis man bærer uniform. Men det er da helt forkert. Tværtimod styrker det personligheden. Man dømmer ikke personen på tøjet, men først, når man har talt med ham. Og min personlighed ændrer sig jo ikke på grund af tøjet er i samme stil som andres," siger Jacob Sjøqvist.

Meningerne er mange. Men da Danmarks Radios "19-direkte" i aftes åbnede telefonerne for seerne, svarede tre ud af fire, at de synes, det er en god idé at indføre skoleuniformer.