Kritik af verdenssundhedsorganisationen WHO - det viser sig, at mindst tre af de eksperter, der anbefalede at opgradere influenzaen til pandemi, havde økonomiske interesser i den medicin, der blev brugt til at modvirke influenzaen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO, med Margaret Chan i spidsen, blev voldsomt kritiseret, da svineinfluenzaepidemien hærgede i vinter. Mange eksperter opfattede det som useriøst, da organisationen erklærende epidemien for pandemi. Samtidig har det provokeret mange eksperter, at WHO hemmeligholdt de rådgvende influenzaråd. Og nu viser det sig, at nogle af rådgiverne havde kontakt med lægemiddelindustrien.

Seks ud 16 eksperter i dobbeltrolle

Netop nu offentliggør WHO en liste med navnene på de personer, der var tilknyttet som rådgivere. Det viser sig, at seks ud af 16 kan have haft interesse i at blæse epidemien op til noget stort. Interessekonflikten går ud på, at de direkte eller indirekte har haft finansiel tilknytning til forskellige lægemiddelselskaber, skriver vg.no. Tre af dem har haft tilknytning til GSK, som udviklede den første svineinfluenzavaccine, Pandemrix.

En norsk ekspert, Preben Aavitsland, mener dog, at der var tale om en kompetent komité.

- Det er meget dygtige folk. Jeg kan se, at de har opgivet deres interessekonflikter, ingen af disse personer ser ud til at være inhabile i forhold til at give gode råd.

Svineinfluenzaen er officielt slut Trond Markestad er leder af den norske Lægeforenings etiske råd. Han havde gerne set, at WHO havde været åbne om ekspertgruppen fra starten. Han bemærker, at tre personer har arbejdet ved institutioner, som har modtaget forskningsmidler eller arbejdet direkte for Pandemrix-producenten.

Den gode nyhed i WHO-rapporten er at svineinfleunzaen nu offiicielt er erklæret slut. Dog udgør den stadig en potentiel risiko for små børn og gravide kvinder.