Ariske superkøer, skæve soldater og sort magi. Hitler og hans kumpaner kastede sig over det ene vanvittige projekt efter det andet i kampen om verdens­dominans.

’Ordnung muss sein’ lyder en velkendt tysk talemåde. Der skal være styr på tingene.

Adolf Hitler og hans kumpaner, der fastholdt Tyskland i et jerngreb fra 1934 og frem til Anden Verdenskrigs afslutning i 1945, var store fortalere for netop orden. I det årti, de sad ved magten, forsøgte de på deres egen forskruede facon at bringe orden til et land, der befandt sig i dyb økonomisk krise.

Mest omtalt er deres uhyrlige massemord på Europas jøder, der blev udført med en systematisk grusomhed, der ikke er set magen til.

Under Anden Verdenskrig producerede tyskerne 200 millioner metamfetamin-piller, der blev brugt af de tyske soldater. Om det også gjaldt folkene i den halvmilitære organisation SA Sturmabteilung under det tyske nazistparti, der her er samlet på en ukendt dato, er uklart. Foto: Scanpix
Under Anden Verdenskrig producerede tyskerne 200 millioner metamfetamin-piller, der blev brugt af de tyske soldater. Om det også gjaldt folkene i den halvmilitære organisation SA Sturmabteilung under det tyske nazistparti, der her er samlet på en ukendt dato, er uklart. Foto: Scanpix
Vis mere

Men også regimets succes med at hjernevaske Tysklands ungdom til at leve og dø i hagekorsets skygge er et eksempel på, hvordan uhyrlig ondskab kan systematiseres og perfektioneres.

Fra orden til kaos

Mod krigens slutning i 1945 var orden imidlertid blevet udskiftet med kaos – og vanvid.

I følge bogen ’Blitzed – Drugs in Nazigermany’, der udkom tidligere på året, løb der 82 forskellige stoffer gennem Adolf Hitlers årer de sidste år af Anden Verdenskrig – herunder metamfetamin, viagra og opium.

Også hans nærmeste fortrolige, Hermann Göring og Heinrich Himmler, rendte rundt med et mindre apotek i årerne, mens de kastede sig over det ene mere vanvittige projekt efter det andet.

Himmler oprettede blandt andet en brudeskole med henblik på at udvælge de mest ariske kvinder til at sikre den hvide races overlevelse i fremtiden.

En clairvoyant hjalp Himmler med at finde sin italienske kollega Benito Mussolini (tv) efter at han blev taget til fange af de allierede styrker. Foto: AFP
En clairvoyant hjalp Himmler med at finde sin italienske kollega Benito Mussolini (tv) efter at han blev taget til fange af de allierede styrker. Foto: AFP
Vis mere

Og når Adolf Hitler ikke brugte tiden på at jagte religiøse artefakter rundt omkring i Europa og Afrika, vandrede han rundt i sin førerbunker i Ulveskansen, hvor han høj på stoffer sendte sine soldater ud på den ene mere umulige offensiv efter den anden. Som en unavngiven løjtnant skrev, efter at Adolf Hitler i et anfald af storhedsvanvid uden held forsøgte at indtage den russisk-besatte by Kursk:

»Hitler var i forfald, og da jeg kiggede ind i hans trætte øjne, tænkte jeg: ’Se dog på den gamle mand! Han kan ikke løfte den byrde, han har pålagt sig selv!’.«

Fire bizarre nazi-projekter

1. Ville genoplive urokser

Under Anden Verdenskrig havde nazisterne hemmelige planer om at genoplive den ellers uddøde urokse ’Bos taurus primigenius’. Bæstet havde en skulderhøjde på langt over to meter, vejede over et ton og havde massive horn.

En del af formålet med at genoplive de vilde dyr var at skabe en forbindelse mellem nazismen og de germanske urstammer. Men ifølge historikeren Toby Thacker skulle dyrene avles i zoologiske haver og derefter sættes fri i den østlige del af det nazistiske rige.

»Hermann Göring satte utrolig stor pris på jagt, og han mente, at der kunne være en helt speciel kvalitet i at jage disse dyr. De ville være den ultimative udfordring,« forklarede Toby Thacker til avisen the Daily Mail i 2015.

2. Speed skabte supersoldater

200 millioner metamfetamin-piller blev produceret af tyskerne under Anden Verdenskrig. Den opkvikkende pille, der blev solgt under navnet Pervitin, var et perfekt middel til at holde de tyske soldater kørende i flere døgn ad gangen. Og pillerne var at finde i rygsækken hos de fleste soldater. Da Polen blev invaderet den 1. september 1939, var store dele af den tyske hær høj på speed. Og under invasionen af Frankrig året efter havde den tyske Wehrmacht bestilt 35 millioner piller til soldaterne.

Pervitin var især et hit hos piloterne i Luftwaffe, hvor de blev kendt som Stuka-tabletter eller Göring-piller. Netop Hermann Göring var stor fortaler for udbredelsen af Pervitin i den tyske hær. Han mente angiveligt, at metamfetaminen kunne blive afgørende for krigens udfald.

Adolf Hitler modtager hyldest af jublende indbygere efter han har løst Sudetertyskernes situation
Adolf Hitler modtager hyldest af jublende indbygere efter han har løst Sudetertyskernes situation
Vis mere

3. Send jøderne til fjern ø

Historierne om koncentrationslejrene i Auschwitz og Triblenka er gruopvækkende og uhyrlige vidnesbyrd om nazisternes ondskab. Men faktisk havde nazisterne helt andre planer for, hvordan de skulle komme jøderne til livs.

Efter Tysklands invasion af Frankrig i sommeren 1940, fremlagde Franz Rademacher, der arbejdede i det tyske udenrigsministerium, en ambitiøs plan til at løse ’jøde-problemet’. Han ville hvert år deportere én million europæiske jøder til den franske koloni Madagaskar. Når de ankom til øen, skulle de have frataget deres statsborgerskab og leve under slavelignende forhold til skræk og advarsel for resten af Europas jøder. Hitler var vild med planen og drøftede den med sin udenrigsminister Joachim von Ribbentrop. Men projektet gik i vasken, da krigen spidsede til og umuliggjorde alle transporter til søs.

4. Clairvoyante fandt jøder

Heinrich Himmler havde en personlig okkult rådgiver. og hyrede 1943 den clairvoyante Wilhelm Wulff til at lokalisere den italienske diktator Benito Mussolini, der var taget til fange af de allierede styrker. Ved hjælp af sine synske evner lykkedes det angiveligt rådgiveren at finde frem til Mussolinis skjulested på den græske ø Ponti.

Før krigen var Adolf Hitler blevet ven med den clairvoyante Wilhelm Gutberlet. Han kunne angiveligt bruge sin evne til at fornemme jøders tilstedeværelse – selv midt i en enorm folkemængde. Adolf Hitler benyttede sig flere gange af Gutberlets ’magiske kræfter’ og udnævnte ham senere til en form for race-konsulent i Det Tredje Rige.

Foto: AGENCJA GAZETA/Scanpix 2017
Vis mere