Den 57-årige pilot, Chesley Sullenberger, gav New York det mirakel, byen trængte til efter terroraktionen i 2001.

Det var russisk roulette med kun ét tomt hul i tromlen. Alligevel formåede den erfarne tidligere kamppilot, Chesley Sullenberger, kaldet Sully, at lande et Airbus rutefly på Hudson River.

I et virvar af New Yorks skyskrabere fandt Sully det jævne underlag, han søgte - en flod.

Ingen af de 150 passagerer kom noget alvorligt til. Alle blev reddet, og en sand amerikansk helt var født.

- Det er mærkeligt for os, at hele landet pludselig kender min mand som ham helten fra Hudson River. Først troede jeg, det var en mindre ting, men da jeg fik hele historien, begyndte jeg at ryste over hele kroppen siger Sullys kone, Lorrie Sullenberg.

Piloten selv skal rutinemæssigt afhøres af luftfarts-myndighederne, før han kan møde pressen, men en repræsentant fra hans fagforening siger, at Sully tager både nødlandingen og berømmelsen med knusende ro.

Lige så rolig var han, da han torsdag sagde fra cockpittet:

'Gør klar til nødlanding.'

Ganske få piloter har klaret - og overlevet - en nødlanding på land. Civilingeniør Robert Bea var dog ikke overrasket over, at det netop var den klarttænkende Sully, der formåede at få det 'sårede' jetfly ned i hel tilstand. Tidligere har Sullenberger studeret krisestyringer på 'Berkeleys Center for Catastrohic Risk Management'. Og netop her har han studeret, hvordan flybesætninger kan bevare hovedet koldt, når teknikken svigter.

- Jeg kunne ikke komme i tanke om andre, der ville være mere egnede til at få det fly sikkert ned, siger Bea til CNN.

Første nødlanding i 40 år
Med 40 års erfaring som pilot var den 57-årige Sully, da også en af mest erfarne i US Airways. Han har dog aldrig i karrieren oplevet at måtte nødlande. Heller ikke, da han i 70’erne fløj F-4 jagerfly for US Air Force.

Han er også certificeret svæveflyver, hvilket hjalp ham, da begge motorer satte ud.

- Jeg tænkte, at det nok var Sully, der var piloten, da jeg hørte, at landingen var gået godt, siger Sullys californiske nabo til amerikanske medier.

New Yorks borgmester sagde fredag, at han vil give Sully 'nøglerne til byen', og præsident Bush har allerede ringet til kaptajnen.

- Hans modige indsats har inspireret borgerne i denne by og millioner verden over, siger borgmester Bloomberg.