Danskerne vil have et stramt reguleret spillemarked, hvor overskuddet går til velgørende formål.

Ni ud af ti danskere taber gerne penge på tips og lotto, hvis bare overskuddet går til velgørende formål. Og otte ud af ti danskere vil have statslig kontrol med spil og forhindre udenlandske spiludbydere i Danmark.

Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet ACNielsen.De seneste tre år har Danske Spil - tidligere Dansk Tipstjeneste - oplevet voksende opbakning til monopolets forretningsmodel.

Fra 2004 til 2006 er antallet af de spurgte, der er helt eller delvis enige i, at »overskuddet fra spil om penge bør gå til velgørende formål«, således vokset fra 84 til 91 procent.

Tendensen er den samme i andre spørgsmål om et stramt reguleret spillemarked, som generelt har støtte fra flere end 80 procent.

»I betragtning af de massive kampagner, som internationale spiludbydere fører her i landet, vil tallene måske komme som en overraskelse for meningsdannere, der tjener penge på annoncer for udenlandske selskaber.

Men det er ikke en overraskelse for os. Vi har fået bekræftet, at vi har en god forankring af vores forretningsmodel i befolkningen«, siger Danske Spils administrerende direktør, H.C. Madsen.

Tallene overrasker heller ikke Ladbrokes, verdens største spilleselskab, der gerne vil have licens i Danmark.»Den almene danske forbruger er jo vokset op med, at pengene fra spil skal gå til gode formål.

Ladbrokes ser det også som en god måde at bruge statens skatte- og afgiftsindtægter fra spil på, men hvorfor skal det kun være baseret på én udbyder, når nu 60 procent af danskerne i forvejen spiller hos udenlandske selskaber«, spørger selskabets direktør i Danmark, Richardt Funch, der synes, at det er positivt, at idrætten i Danmark blandt andet finansieres via indtægter fra spil.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har dog ikke tænkt sig at lukke dem ind på markedet. »Når udenlandske bookmakere siger, at de vil bidrage til dansk idræt, er det kun for at få foden indenfor. Deres hovedinteresse er at tjene penge til aktionærerne.

Som konservativ har jeg selvfølgelig en fundamental forståelse for virksomheder, der vil det, men når profit fra spil i Danmark går ud af landet, er der på den anden side grund til at værne om danske interesser«, siger han.