Saxo Bank har ihærdigt fjernet kritiske oplysninger om banken og dens ejere fra det populære net-leksikon Wikipedia.

Det erkender bankens kommunikationsdirektør Flemming Voetmann overfor B.T. Dermed bekræfter han påstande fremsat anonymt på en blog.

'Censuren', som Flemming Voetmann selv kalder det, er udført på hans ordre af en studentermedhjælper i bankens kommunikationsafdeling.

Brugte pseudonym
Uden at give sig til kende har både studentermedhjælperen og flere andre ansatte - under blandt andet pseudonymet 'Kirstine11' - logget sig ind på Wikipedia og strøget omtalen af, at Jens Oluf Jersild i DR’s Rapporten har kaldt bankens grundlæggere for 'sidegadevekselerer'.

Det lidet flatterende udtryk har fulgt Saxo Bank-direktørerne Lars Seier Christensen og Kim Fournais i årevis.

Man har også forsøgt at fjerne gengivelsen af et sejlivet rygte om, at bankens globale handelschef Charles Henri-Sabet blev suspenderet efter en mistanke om insider-handel.

Efter 18 redigeringer i leksikonet fremstod teksten om banken så velfriseret, at den kunne været forfattet af Saxo Banks reklameafdeling. End ikke den i øvrigt sobre oplysning om, at banken støtter den liberale tænketank Cepos, fik lov at stå uantastet efter et manipulationsforsøg fra en medarbejders side.

Sagen har flere lighedspunkter med afsløringen af IT Factory-skandalen.

I begge tilfælde er det bloggere på nettet, der har bragt sagerne frem i lyset. Dorte Toft bed sig som en terrier fast i Stein Baggers baglår, længe før sagen eksploderede i medierne.

I Saxo Banks tilfælde er det bloggeren bag pseudonymet »Borgerlig Bums«, der først afslørede Saxo Bank ved at pege på, at fjernelsen af oplysninger var sket fra computere i banken.

Afsløret af IP-adresse
Dertil kommer, at også IT Factory-direktør Stein Bagger har forsøgt at fjerne eller nedtone kritisk information på nettet om IT Factory og Bagger selv.

Flemming Voetmann indrømmer, at banken dummede sig ved ikke at give sig til kende, da den redigerede i Wikipedia. Kun bankens IP-adresse afslørede, at det var folk herfra, der slettede og skrev artiklen om. Banken burde have tonet rent flag, men han afviser, at han har ønsket at manipulere med sandheden.

- Manipulation er så stærkt et udtryk. Vi har censureret på noget, som vi mener er usandt. Formålet har ikke været at gøre os bedre, end vi er, siger Flemming Voetmann.