Forskere har nu fundet en sammenhæng mellem rygning og dårlig indlæringsevne.

Hvis du gang på gang har problemer med at huske, hvor du har lagt pakken med cigaretter, så har du nok allerede selv svaret på hvorfor det forholder sig sådan.

Den franske forsker Séverine Sabia og et forskerhold ved Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, har fundet ud af, at rygning forsager dårlig hukommelse og forringet indlæringsevne hos midaldrende mennesker.

Fra 1997 til 1999 testede den franske forskergruppe hukommelse, evne til at tænke logisk, ordforråd og talegaver hos 5.388 offentligt ansatte i London. Fem år senere blev 4.659 personer igen testet, og undersøgelsen viste klart, at rygere har markant større problemer med hukommelsen og indlæringen end de øvrige undersøgte deltagere.

I undersøgelsen lå rygerne i den dummeste femtedel sammenlignet med ikke-rygerne. Men, undersøgelserne har også vist, at det aldrig er for sent at lægge cigaretterne på hylden. Således scorede eks-rygere, der ikke havde rørt røgpinden i mange år, 30 procent højere i undersøgelsen end de der fortsat pulsede løs.

Undersøgelsen peger også på, at en ’bivirkning’ ved at kvitte røgen er, at man generelt lever længere og sundere end rygerne.

Det har været vanskeligt for undersøgelsens leder, professor Séverine Sabia, at påvise, at rygerne tænker og lærer dårligere end ikke-rygerne over tid, men det skyldes langt hen af vejen følgesygdomme efter at have suget på tjærepinden.

Mange af rygerne i undersøgelsen var nemlig døde af ryger-relaterede sygdomme, da deltagerne skulle testes i anden ombæring.

Forskergruppen har analyseret 10.308 offentligt ansattes rygevaner blandt 35 til 55-årige i London i perioden 1985 til 1988, og igen fra 1997 og 1999.

4.659 testpersoner blev testet endnu engang omkring år 2004.

Læs hele analysen af undersøgelsen på Medical News Today her

Kilde: Medical News Today