To mennesker triller en tur på en sommerdag.

Ansigterne er eftertænksomme. Den eftertanke, der kommer af ansvar.

Billedet emmer også af historiens vingesus.

Manden i kørestolen var Danmarks statsminister fra 1972-73 og igen fra 1975-82.

Kvinden, der skubber den, fik hans job 29 år senere, og blev Danmarks statsminister i 2011.

Billedet er taget i 2013, da Anker Jørgensen og hans to døtre, Kirsten og Mette, var inviteret på besøg hos Helle Thorning-Schmidt i statsministerboligen på Marienborg.

Ville lære ham at kende

»Det var en stor oplevelse og en meget smuk sommerdag. Ankers døtre havde fået ham stablet ind i verdens mindste bil. Jeg ville gerne lære ham bedre at kende, og jeg tror også, han ville vide, hvad jeg var for en starut,« siger Helle Thorning-Schmidt i et interview i en ny bog om Anker Jørgensen, som billedet også er hentet fra – »Anker – et liv med fejder« af journalisten Alex Frank Larsen.

Læs også:

Alex Frank Larsen, der har fulgt Anker Jørgensen i mange år, og også skrev en bog om ham i 1999, lavede interviewet med Helle Thorning-Schmidt i januar i år. Og det er hans indtryk, at det inspirerede statsministeren, for kort tid efter besøgte hun Anker Jørgensen på plejehjemmet i Valby og snakkede med ham i flere timer.

»Da jeg mødtes med hende, startede hun med at sige: »Jeg er lige ved at læse din bog.« Jeg sagde, at den jo var 15 år gammel. Men hun syntes, den var fantastisk. Hun siger også, at hun tidligere har opfattet Anker Jørgensen som en historisk person. Og hun erkender, at hun ikke har brugt ham nok, og at hun har lært ham for sent at kende,« siger Alex Frank Larsen.

Læs også:

»Tre dage efter tog hun ud og besøgte ham på plejehjemmet. Det gik godt, og Anker havde en rigtig god dag,« siger han.

I interviewet i bogen siger Helle Thorning-Schmidt, at hun bestemt kan lære noget af Anker Jørgensens historie.

»Han har taget nogle meget modige beslutninger og haft holdninger, som mange har glemt i dag, og som jeg har enormt stor respekt for. Jeg tænker på hans forsvar for Israel i 1973 og ikke mindst hans personlige beslutning om, at Danmark skulle være en del af EF. Og så inspireres jeg af, at han insisterede på, at man ikke kun kunne forlade sig på venstrefløjen i Folketinget, at Socialdemokraternes rolle er at arbejde hele vejen rundt,« siger Helle Thorning-Schmidt i bogen.

Vil ikke udnytte Anker-effekten

I Statsministeriet oplyses det, at Helle Thorning-Schmidt de seneste år har mødtes med Anker Jørgensen regelmæssigt knap en gang om året – af respekt og fordi hun godt kan lide ham. Og at man bevidst har undladt at fortælle om det udadtil, sandsynligvis fordi man ikke vil mistænkes for at bruge 92-årige Anker Jørgensen til at skabe popularitet.

Og populær, det er han, Anker Jørgensen. Hver fjerde dansker mener, at han er den største S-partiformand nogensinde, viste en Gallup-måling i BT i sidste uge. Kun 4,5 pct. mener, at Thorning fortjener den titel.

Alex Frank Larsen har en forklaring på fænomenet Anker:

»Jeg var politisk journalist på Christiansborg for Information i 70erne, og når jeg lærte politikerne nærmere at kende, så blegnede de. De tænkte mest på deres egne karrierer. Med Anker var det omvendt. Jo mere jeg lærte ham at kende, jo mere steg han i min agtelse. Han er ægte og autentisk, og min respekt for ham er kun steget i de 40 år, jeg har kendt ham,« siger Alex Frank Larsen.

Han sætter i øvrigt i sin bog også spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse af, at Anker Jørgensens økonomiske politik var farlig for landet – og ved historikeren Søren Mørchs påstand om, at Anker Jørgensen var en »katastrofalt ringe statsminister«.

’Skipper i lumsk uvejr’

Da Anker Jørgensen blev statsminister i 1972, var der 20.000 ledige, et underskud på betalingsbalancen på en mia. kr. og en udlandsgæld på 17 mia. Da han gik af 10 år senere, var der 320.000 ledige, 18 mia. i underskud på betalingsbalancen og en udlandsgæld på 154 mia.

Men den økonomiske historiker Balder Asmussen mener at dommen over Anker Jørgensens økonomiske politik er alt for hård:

»Mytologien siger, at Anker lod alting sejle, men realiteten var, at han som en skipper i et lumsk uvejr måtte manøvrere med alle fartøjets redskaber ved skiftevis at stramme, slække, justere og rette op for at komme i sikker havn, hvorved han begik den største finanspolitiske kovending i danmarkshistorien,« siger Balder Asmussen i bogen.

Alex Frank Larsen forsvarer også Anker:

»Han forberedte det opsving, som den konservative Poul Schlüter fik gavn af, da han tog over,« siger Alex Frank Larsen, der regelmæssigt besøger Anker Jørgensen på plejehjemmet – senest for en måneds tid siden.

»Han har det ikke så godt. Han holder sig på plejehjemmet nu. Der er ikke kræfter til de store udflugter. Men på gode dage kan han stadig overraske med spændende erindringer,« siger han.

’Anker – et liv med fejder’ udkommer på Gyldendal. Datoen er 1. maj. Hvornår ellers.

’Anker – et liv med fejder’ udkommer på Gyldendal. Datoen er 1. maj. Hvad ellers.
’Anker – et liv med fejder’ udkommer på Gyldendal. Datoen er 1. maj. Hvad ellers.
Vis mere

Anker Jørgensen er populær som aldrig før.
Anker Jørgensen er populær som aldrig før.
Vis mere