I offentligheden blev hun kendt som den unge, kvindelige undervisningsminister, der i 1978 måtte gå af på grund af et eksklusivt ophold på Hotel Ritz i Paris. Senere fik hun politisk comeback og kunne indtage titlen som Danmarks første kvindelige EU-kommissær. Men privat levede hun i et åbent ægteskab, fordi hun med egne ord ’gennem et langt ægteskab også fik lyst til andre’.

Det afslører den tidligere frontfigur i dansk politik Ritt Bjerregaard i en ny erindringsbog, der udkommer 3. november.

I et åbenhjertigt interview med Politiken fortæller den pensionerede politiker, hvordan hun og ægtemanden lavede en aftale om at leve i et åbent forhold, hvor ikke bare sidespring var accepteret, men også længerevarende kærlighedsforhold.

Det var med afsæt i ungdomsoprøret, at den ægteskabelige aftale blev til, fortæller en ærlig Ritt Bjerregaard i interviewet:

»I den periode var det mere oppe i tiden, at man havde sex med andre. Og det var klart for os, at vi også ville møde andre, som vi syntes var spændende og ville have lyst til at have et forhold til. En aften får man lidt for meget ind, og så er det måske bare et enkelt knald. Men det sker jo for de fleste, at der er nogen, man forelsker sig i. Så snakkede vi om det og blev enige om, at det troede vi godt, at vi kunne leve med,« siger hun i et åbenhjertigt interview med Politiken.

Privat danner Ritt Bjerregaard par med historikeren Søren Mørch, som hun til næste år kan fejre guldbryllup med. Men at parret netop kan det, skyldes ifølge Ritt Bjerregaard, at de har givet hinanden lov til at dyrke deres forelskelser i andre mennesker.

Hvor mange forelskelser, forhold og affærer, der er tale om, vides ikke. Det første af Ritt Bjerregaards længerevarende forhold begyndte i 1974, da hun indledte et forhold til Erik Holst, der på daværende tidspunkt var formand for Akademikernes Centralorganisation. De var kærester i seks år.

Selvom det ifølge S-politikeren har krævet »voksne mennesker« at leve i et åbent forhold, understreger hun, at hendes kærlighedsaffærer med andre ikke har gjort hende mindre glad for sin ægtemand - heller ikke mens forholdene stod på. Faktisk har ’parrets ægteskabelige aftale’ betydet, at parret fortsat lever og nyder det »kærlighedsliv og intellektuelle liv«, som parret har sammen, fortæller hun.

Ifølge Ritt Bjerregaard har det ikke været uden betænkninger, om detaljerne om parrets intime forhold skulle være en del af S-legendens nye erindringsbog. Derfor håber hun, at parrets historie kan få andre til at tænke over, at skilsmisse ikke nødvendigvis altid er løsningen, men at forelskelser i andre også kan være med til at berige et forhold.