Mormoner og andre religiøse har en lavere risiko for at få kræft. Det skyldes sundere livsstil og ikke deres tro, viser en analyse fra Kræftens Bekæmpelse.

Stærkt troende mennesker rammes sjældnere af kræft. Herhjemme har medlemmer af Syvende Dags Adventisterne 80 procent lavere risiko for tarmkræft og lungekræft, og i USA har mormonerne 25 procent lavere risiko for alle kræfttyper.

Men det er ikke den stærke tro, der giver forklaringen, fastslår Kræftens Bekæmpelse i en ny analyse. Derimod at religiøse mennesker spiser sundere, ryger mindre og sjældnere drikker alkohol.

Med overlæge Christoffer Johansen i spidsen har forskerne analyseret 17 internationale undersøgelser, hvor man har set på kræftrisikoen blandt medlemmer af forskellige trossamfund. Gennemgangen bekræftede, at religiøse har en mindre risiko, men da forskerne tog højde for oplysninger om levevis, var der ikke længere nogen forskel.

- Vores data viser, at det ikke har noget med religiøsitet som isoleret fænomen at gøre, men med den livsstil, som religionen inspirerer til, siger Christoffer Johansen til cancer.dk.

/ritzau/