Tæt afstemning gik Jelved imod. Slut med efterløn til alle, når de fylder 60. De Radikale er nu klar til at afskaffe et af de velfærdsgoder, som danskerne holder allermest af.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Stik mod den radikale leder Marianne Jelveds anbefaling lykkedes det i går et snævert flertal i partiets hovedbestyrelse at få vedtaget en resolution, som fastslår ønsket om, at »efterlønnen afskaffes inden for en kort årrække.«

Bagefter understregede både tilhængere og modstandere af resolutionen, der blev vedtaget med stemmetallet 46-43, at der tidligst kan blive tale om at afskaffe den forkætrede efterløn i 2015. Og at der i så fald skal indføres en alternativ ydelse til de mennesker, der som 60-årige er slidt ned efter mange år på arbejdsmarkedet.

»Ingen i hovedbestyrelsen forventer, at vi afskaffer efterlønnen i morgen,« erklærede Marianne Jelved i sit forsøg på at nedtone betydningen af græsrøddernes vedtagelse.

Partilederen sagde også, at afstemningen meget vel kunne være endt anderledes, hvis mødet var blevet holdt i Nyborg, og hun mindede om, at hovedbestyrelsens tidligere beslutning om at arbejde for borgerløn ikke er blevet til andet end ord på papir.

Men selv om den radikale hovedbestyrelse ikke kan diktere partiets politik på Christiansborg, vil folketingsgruppen nu arbejde for et alternativ, der skal sikre de nedslidte mulighed for at vælge en fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Folkeskolelæreren skal ikke være mere priveligeret end rengøringassistenten:

»De højtuddannede har pensionsordninger, som gør, at de kan vælge en fleksibel tilbagetrækning og ikke behøver vente, til de når folkepensionsalderen. Den valgmulighed skal også gælde for ufaglærte og faglærte,« sagde Marianne Jelved.

Efterlønnen er igen under pres, fordi mangel på arbejdskraft truer den fremtidige finansiering af velfærdssamfundet. Regeringen har beregnet, at 17.000 flere end oprindeligt skønnet vil vælge den populære ydelse næste år. I år ventes 181.000 danskere at være på efterløn.

Den radikale næstformand, Morten Østergaard, der tilhører kredsen bag gårdagens resolutionsforslag, var en tilfreds mand efter den hemmelige afstemning. Senest om 15 år er efterlønnen afskaffet, vurderer han.

»Men jeg håber, at det kan ske tidligere, og at man træffer en langsigtet beslutning og allerede nu siger, at folk fra årgang 1960 og senere ikke skal regne med at få efterløn,« sagde Morten Østergaard.

Meldingerne fra De Radikale er også sød musik for den konservative arbejdsmarkedsordfører, Lars Barfoed, der gerne så det brede politiske efterlønsforlig fra 1998 opsagt:

»Det er glædeligt, at De Radikale nu på linje med os går ind i debatten om at sikre velfærdssamfundet,« siger Lars Barfoed, der også anbefaler en hurtig beslutning om efterlønnens afskaffelse og derefter en 10-20 års gradvis afvikling.

Som tidligere regeringsparti stod De Radikale bag efterlønsreformen, men Marianne Jelved afviser, at hovedbestyrelsens beslutning kan udlægges, som at hun nu løber fra forliget.

»Jeg har hele tiden sagt, at vi forbeholdt os retten til at forlange ændringer i reformen, hvis ikke den opfylder målsætningen om at hæve tilbagetrækningsalderen til 62,« siger Marianne Jelved.

Hos Socialdemokraterne bryder den politiske ordfører, Frank Jensen, sig imidlertid ikke om meldingerne fra den tidligere regeringspartner: »De Radikale sender et usikkerhedssignal. Men vi står fortsat fast på efterlønsforliget, og det har vi forstået, at statsministeren også gør,« siger Frank Jensen.