Chokket har langtfra fortaget sig i et lille nordøstjysk landsbysamfund. Her blev en særdeles vellidt familie med mor, far og den ældste af to sønner på 22 år natten til onsdag dræbt på den mest bestialske vis i hjemmet – en smuk, idyllisk og velholdt hvidkalket trelænget lystejendom.

Den tredobbelte drabsmand er familiens teenagesøn på 19, der som den eneste ikke boede hjemme, men for sig selv i en ungdomsbolig i Aalborg. Han har tilstået drabene under et grundlovsforhør.

Læs også:

Succesrig storebror

Alle spørger nu sig selv om, hvordan denne ufattelige tragedie kunne ske. Ingen havde tilsyneladende set faresignaler blinke rødt, før det frygtelige blodbad og tre menneskers liv ophørte ét efter ét inden for ganske få minutter omkring klokken 02.50 natten til onsdag.

Men noget tyder på, at jalousi fra den 19-åriges side i forhold til sin vellidte og succesrige storebror, som var mønsterstuderende på en længerevarende videregående uddannelse og den udadvendte af de to, kan have været medvirkende til at drive ham ud i vanviddet, så han nu er tredobbelt drabsmand. Og af samme årsag og på allerværste vis har mistet både storebroderen og begge sine forældre.

En af politiets teser

Jalousi i forhold til broderen blev antydet under den åbne del af grundlovsforhøret af den 19-årige ved Retten i Aalborg, hvor der blev afsagt kendelse om varetægtsfængsling og mentalundersøgelse af den langlemmede teenager.

Og Nordjyllands Politi kigger fortsat i den retning under arbejdet med at afdække baggrunden for familietragedien.

Læs også:

Lars Nørskov Jørgensen, kriminalkommissær og efterforskningsleder i den uhyggelige sag, siger om brødre-jalousi som muligt motiv:

»Det er en af de teser, vi arbejder med i efterforskningen. Men vi har ikke noget endegyldigt at sige om det på nuværende tidspunkt. Efterforskningen kører, og vi arbejder hen imod at kunne fastlægge motivet,« siger han til BT.

En af drabsmandens allernærmeste venner, som han indtil nu har gået på studiehold med, og som BT har talt med, er lige så chokeret og uforstående overfor drabene som alle andre.

Rar og behagelig fyr

Når vennen skal granske sin hjerne for, hvad han mener, der kan have ført til, at den 19-årige gik amok med en kniv mod sin egen familie, lyder hans konklusion sådan:

»Jeg kender ham jo relativt godt og som en meget rar og behagelig fyr, jeg ikke kunne forestille mig ville ty til vold på nogen måde. Vi har været sammen hver eneste dag gennem to år i klassen, og jeg har været hjemme hos ham i hans lejlighed flere gange. For nylig mistede han sin læreplads, fordi det private firma, han var i, kun havde skrevet kontrakt for ét år. Han fik den ikke forlænget, og derfor skulle han tilbage i skolepraktik. Jeg tror ikke, det var ham, der stoppede læreforholdet, men at det blev opsagt fra firmaets side.

Læs også:

Hvis jeg skal give et bud på, hvad der kan være årsag til, hvad der er sket, så kan jeg forestille mig, at han er taget hjem for at snakke med forældrene om det med lærepladsen – selv om han normalt ikke snakkede ret meget med dem.

Men de er måske blevet sure eller skuffede over det og har henvist til storebroderen, der er vældig succesfuld og i gang med en større uddannelse. Og så er et skænderi måske gået virkelig meget over gevind,« siger kammeraten, hvis identitet af hensyn til navneforbuddet i sagen ikke kan nævnes her.

Noget har slået klik

BT har også talt med en række andre venner og bekendte til den unge gerningsmand. De beskriver ham alle som en venlig ung mand, der blandt andet var glad for at spille computer. Intet pegede i retning af, at han havde voldelige tendenser. Derfor tror de også, at noget har slået klik den skæbnesvangre nat.

»Han kan ikke have været sig selv. Når han kommer til sig selv igen, er jeg sikker på, at han vil fortryde det resten af sine dage,« som en ven formulerer det.

Virkede upåvirket

Da den 19-årige onsdag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aalborg, virkede han – i hvert fald udadtil – nærmest fuldstændig upåvirket af situationen.

Han bekræftede med fast, klar stemme, at han var den, han var, da dommer Carsten Michelsen bad ham om det.

Og da han som allersidste handling i retsmødet – inden han blev ført i arresten til varetægtsfængsling og senere mentalundersøgelse – blev spurgt, om han ville eller havde behov for at sige noget, svarede han blot: »Næ.«

Chok og vantro

BT talte i går med fire familiemedlemmer til de dræbte og drabsmanden. De er alle stadig i en tilstand af chok og helt og aldeles uforstående over for tragedien. En af dem siger:

»Det var en god familie – alle fire. Vi andre kan slet ikke forstå, hvad der er sket.«