Engang var Solvang en dansk ghetto i Californien. I dag taler de færreste dansk. Men byen er fortsat leveringdygtig i stærk lakrids.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>SOLVANG, CALIFORNIEN: Paul Hanberg, 78, er den eneste mand i verden som har sit private Rundetårn. Ikke det originale på Købmagergade i København. Men en kopi i en tredjedel størrelse i danskerbyen Solvang i Californien.

For da Poul Hanberg som driftig forretningsmand i Solvang ville finde på noget specielt at bygge, faldt tankerne naturligt på Rundetårn.

»Jeg er opvokset og gik i skole på Christianshavn. På skolefridage var der gratis adgang i Rundetårn. Så der har jeg været mange, mange gange som barn. Jeg elskede at gå op i tårnet, og nyde udsigten over byen,« fortæller Paul Hanberg.

»Jeg fik en kopi af de originale tegninger til Rundetårn. Jeg kunne ikke bygge i samme størrelse, for så højt må man ikke bygge i Solvang. Men jeg byggede, så det blev omkring 13 meter højt.«

Rundetårn i Solvang ligner fuldstændig det rigtige. Selv indskriften og udsmykningen med kong Christian den 4., som var bygmester på det originale tårn i København, er på kopien. Taget er ægte kobber.

Men kunstigt irret. Kopien har dog ikke en spiralopgang. I stedet er der en Pizza-restaurant i bunden og lejligheder længere oppe, så publikum har ikke adgang til toppen.

»Jeg er stolt og glad over, at have bragt noget ægte over fra Danmark, Noget godt som gav mig mange glæder, da jeg var barn,« siger Paul Hanberg.

Delte meninger
Solvang er det mest kendte danske symbol i Californien.

Men meningerne om Solvang er stærkt delte. »Det danske Disneyland.« »Hovedstad for kitsch« .»Turistfælde« er nogle af de mindre smigrende tilnavne for den lille danske by, som ligger vidunderligt i Santa Ynez-dalen omkring 200 km nord for Los Angeles på vejen langs kysten op mod San Fransisco.

En times kørsel herfra har Michael Jackson sin berømte (og berygtede) farm Neverland. Efter et af Jacksons retsmøder om børnesex var han i Solvang for at købe pizzaer.

Selv foretrækker Solvang at kalde sig »Den danske hovedstad i America« eller »En lille del af Danmark.«

Solvang blev grundlagt i 1911 da en gruppe danske indvandrede ville bygge en skole med Grundtvig som forbillede. De havde ledt i årevis, og købte nu en tidligere mexikanske farm Rancho San Carlos de Jonata, som fik navnet Solvang.

Dengang var byen domineret af danskere. Gudstjensten i kirken blev holdt på dansk. I skolen var hovedsproget dansk. Tankegangen var dansk. I dag er billedet totalt ændret. Solvang som dansk by er ved at dø. Nu er der kun 10 - 15 procent danskere tilbage, og tallet er faldende.

Nogle danske traditioner holdes dog i hævd. Den danske koloni mødes en gang om måneden, og så står den ellers på snaps og dansk smørrebrød. Men Solvang er turisme. Årligt besøges den lille by af 1,2 mio. turister. Her er mere end 200 forretninger, hoteller og restauranter.

Nogle har danske navne som: »Olsens Bakery«, »Svendegaards Danish Lodge«, »Kronborg Inn«, »Rasmussens«, »The Red Viking«, »King Frederik Inn«, »Royal Copenhagen Inn«, »Denmark Motel«, »Petersens Village Inn«, og »Hamlet Hotel«. Her er naturligvis også en kopi af den lille havfrue i halv størrelse.

Solvang er en blanding af gammelt og nyt. Her er flere bygninger med stråtag, men kun et stråtag er ægte. Her er også flere bygninger med bindingsværk, men også her er kun få af bygningerne ægte. Solvang har fem vindmøller. Kun den ene kan dreje rundt.

Solvang har også et hav af storke. På mange af husene er traditionen med en storkerede ført videre. Her er dog ikke en eneste levende stork. Alle er lavet af plastic, og ingen kan mindes at have set en levende stork i Solvang.

Lejlighedsvis findes folkedragterne frem. Det er om efteråret, når der er dans i byen. Der er tre museer i byen. Et for motorcykler samlet af dr. Virgil Elings. Elverhoj Museum med mange gamle ting og fotografier fra Solvang, og det måske mest interessante, H. C. Andersen Museum, som er privat ejet.

Her er flere førsteudgaver på dansk og engelsk af Andersens bøger. Fire ægte breve, en statue, papirklip, plakat og bøger af Andersen på mange sprog. H.C. Andersens fødselsdag fejres hver år med kransekage og oplæsning.

»Vi har det største antal Andersen-bøger udenfor museet i Odense,« siger Kathy Mullins, leder og ejer af H. C. Andersen museet.

Stærk lakrids
Bent og Lisa Pedersen, Ingeborgs World Famous Danish Chocolates, har Solvangs største udvalg af lakrids, ja måske det største udvalg i hele USA..

Over 30 forskellige slags lakrids af den rigtigt stærke slags, man som dansker kan blive helt syg af længsel efter.

Bent Pedersen kom til Solvang fra Skive for 38 år siden, mødte danske Lisa fra København i Los Angeles, kom til Solvang, faldt for byen og området og købte en chokoladeforretning.

Den ligger på hovedgaden Copenhagen Drive, og selv om han har et stort udvalg i stærk lakrids, så er hans hovedbeskæftigelse hjemmelavet chokolade og is.

»Til at begynde med havde vi Toms chokolade og Anton Berg. Men folk kommer ikke for at købe dansk chokolade. Så det holdt vi op med,« siger Bent Pedersen.

Han har en 20-årig datter i USA, som går på universitetet og måske skal overtage forretningen en dag.

»Men ellers må vi se i øjnene, at det danske bidrag i Solvang bliver mindre og mindre. Det er en desværre en kendsgerning,« siger Bent Pedersen. »Hvad siger du til at Solvang af nogle opfattes som en turistfælde fuld af plastic?«

Dyre stråtag
»Det synes jeg ikke er rigtigt. Vi er ikke nogen turistfælde, for vi har et stort udvalg af kvalitetsvarer til nogenlunde samme priser som andre steder. Vi snyder ikke turisterne.

Det er korrekt, at der kun er et rigtigt stråtag i byen. Men vi kan ikke bare sætte stråtag op. Det kræver tilladelser. Det er brandfarligt, og det koster en masse penge i forsikring.

Her er ikke for meget plastic. Solvang er en hyggelig lille landsby.Det er mit håb, at vi kan bevare Solvang som en by med et vist dansk præg og samtidig gøre byen hyggelig med blomster, træer og bænke. Så har folk lyst til at komme på besøg,« siger Bent Pedersen.