Lønnen er fortsat god, og mulighederne er nærmest uendelige - men hvad vil USAs præsident Barack Obama tage sig til, når tiden i Det Hvide Hus er forbi?

Først skal han efter eget udsagn sove i to, måske tre uger.

Landets nye præsident, hvad enten det bliver Hillary Clinton eller Donald Trump, flytter ind i Det Hvide Hus 20. januar. På det tidspunkt er Barack Obamas sidste flyttekasse forlængst forsvundet. Og så skal Barack, Michelle og deres to døtre Sasha og Malia for alvor igang med at tænke på fremtiden.

Præsidenten har dog besluttet sig for, hvad han IKKE skal lave.

Således sagde Obama, da han sidste år blev interviewet af talkshow-værten Ellen DeGeneres:

»Jeg har lovet Michelle, at jeg ikke længere aktivt vil deltage i politik. Så jeg har helt sikkert kørt min sidste valgkampagne. Og lige meget hvad jeg fremover vil bestille, så bliver det ikke som politiker.«

Og Michelle Obama beskræftede i samme interview med Ellen DeGeneres:

»Vi har nydt vores tid i Det Hvide Hus. Og jeg er fantastisk stolt af Barack. Men otte år er nok - både for Barack og mig.« ...

... LÆS HELE ARTIKLEN om hvad Barack Obama har i sinde at foretage sig, efter han har forladt det vide hus og posten som USAs præsident HER I BT PLUS.

Det får du:

  • Artiklen 'Obama dropper politik: Vil være basketball-holdejer, forfatter eller ...'
  • Oversigt over de muligheder, som Barack Obama selv har overvejet
  • Det lavede de andre præsidenter bagefter
  • Artiklen 'Stadig populær'

Lønnen er fortsat god, og mulighederne er nærmest uendelige - men hvad vil Barack Obama tage sig til, når tiden i Det Hvide Hus er forbi?

Først skal han efter eget udsagn sove i to, måske tre uger. Men ellers har Barack Obama og hans lille familie angiveligt ingen faste post-præsident-planer.

Præsidenten og hans førstedame, Michelle Obama, har ifølge avisen The New York Times allerede lejet en brunmeleret luksusbolig på Pennsylvania 1600, der skal erstatte Det Hvide Hus.

De har besluttet sig for at blive i den amerikanske hovedstad Washington D.C., hvor familiens ældste datter Malia nu studerer. Men ellers er planerne løse.

Landets nye præsident, hvad enten det bliver Hillary Clinton eller Donald Trump, flytter ind i Det Hvide Hus 20. januar. På det tidspunkt er Barack Obamas sidste flyttekasse forlængst forsvundet. Og så skal Barack, Michelle og deres to døtre Sasha og Malia for alvor igang med at tænke på fremtiden.

Alt andet end politik

Efter otte stressfulde år som USAs første sorte præsident er håret måske blevet gråt, men Barack Obama er stadig ung i forhold til den gennemsnitlige amerikanske eks-præsident (kun Bill Clinton var yngre, 54).

Og selvom mulighederne nærmest er uendelige for den stadig populære Barack Obama, så har han endnu ikke besluttet sig. Dog har præsidenten besluttet sig for, hvad han IKKE skal lave.

Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON
Vis mere

Således sagde Obama, da han sidste år blev interviewet af talkshow-værten Ellen DeGeneres:

»Jeg har lovet Michelle, at jeg ikke længere aktivt vil deltage i politik. Så jeg har helt sikkert kørt min sidste valgkampagne. Og lige meget hvad jeg fremover vil bestille, så bliver det ikke som politiker.«

Og Michelle Obama beskræftede i samme interview med DeGeneres:

»Vi har nydt vores tid i Det Hvide Hus. Og jeg er fantastisk stolt af Barack. Men otte år er nok - Både for Barack og mig.«

Livslang årsløn

Nu er Obama selvfølgelig slet ikke nødt til at lave noget overhovedet.

Ifølge den såkaldte ’tidligere præsident lovgivning’, som den amerikanske kongres vedtog i 1958, vil Barack Obama nemlig i resten af sit liv blive betalt som en siddende minister og modtage dét, der svarer til 1,4 million kroner årligt.

Efter flytningen fra Det Hvide Hus skal Barack Obama og hans familie bo i dette kæmpehus med ni soveværelser og otte badeværelser. Huset er bygget i 1928, og det ligger i nabolaget, Kalorama, kun få kilometer fra præsidentboligen. Obamas nye ’hytte’ er vurderet til små 40 millioner kroner.
Efter flytningen fra Det Hvide Hus skal Barack Obama og hans familie bo i dette kæmpehus med ni soveværelser og otte badeværelser. Huset er bygget i 1928, og det ligger i nabolaget, Kalorama, kun få kilometer fra præsidentboligen. Obamas nye ’hytte’ er vurderet til små 40 millioner kroner. Foto: Wiki
Vis mere

Desuden får Barack og Michelle Obama gratis sygesikring og beskyttelse af Secret Service i døgndrift. Og endelig dækkes diverse udgifter også over skattebudgettet.

Mulige job

Således modtog eks-præsident George Walker Bush alene sidste år godt syv millioner kroner på den konto. Samme eks-præsident Bush bruger i dag det meste af sin tid på at male, spille golf og dyrke fitness. Men Barack Obama har ingen planer om at gå på pension.

Nedenfor er nogle af de muligheder, som Barack Obama selv har overvejet.

Barack Obama overvejer disse muligheder

  • BASKETBALL-HOLDEJER: I et interview med bladet GO afslørede Barack Obama sidste år, at hans drømmejob er at blive ejer af et basketball-hold. Den 55-årige præsident ved godt, at det nok bliver ved drømmen. I samme interview udtrykte Barack Obama interesse for jobbet som sports-kommissær for USAs samlede basketball-liga. Under et nyligt pressemøde i Det Hvide Hus sagde Obamas pressesekretær Josh Earnest (med et skævt smil): »Jeg tror endnu ikke, at præsidenten er blevet tilbudt dét job.«

Foto: AFP
Vis mere

  • UNIVERSITETSLÆRER: Ligesom sin kone Michelle er Barack Obama uddannet advokat. Og før sin tid som senator og præsident underviste han på universitetet i Chicago. Sidste år sagde rektor på det berømte Columbia University, at skolen i 2017 ville byde én af sine mest kendte elever tilbage som professor. »Jeg elsker at undervise og diskutere med mine elever. Det er en udfordring, og det er uendelig lærerigt,« siger Obama selv.

Foto: AFP
Vis mere

  • HØJESTERETSDOMMER: Med en meget høj gennemsnitsalder er det ikke urealistisk, at USAs næste præsident kommer til at udpege op til fire nye dommere til den ni mand store højesteret. Og den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har peget på Obama som mulig kandidat.

Foto: AFP
Vis mere

  • FORFATTER: Allerede før han blev præsident, var Barack Obama en succesfuld forfatter. Således har Obama med de tre bøger ’Min fars drømme’, ’The Audacity of Hope’ og børnebogen ’Of Thee I Sing’ tjent dét, der svarer til små 100 millioner kroner. Eks-præsident Bill Clinton fik næsten 100 millioner kroner i forskud på sin selvbiografi. Og selvom Obama ikke har nogen Monica Lewinsky-skandale i kufferten, så vil han ifølge avisen The New York Times let kunne tjene 60 millioner kroner på sin kommende selvbiografi. Ifølge præsidentens selvangivelse har han allerede indgået en aftale med forlaget Random House.

  • FOREDRAGSHOLDER: Både Hillary og Bill Clinton har i årevis tjent millioner af dollar pr. tale. Selv Obamas politiske modstandere indrømmer, at han virkelig har talegaver. Så præsidenten kan fremover tjene styrtende ved at bare at arbejde én enkelt måned om året. Privatfirmaer over hele kloden vil betale formuer for en Obama-tale.

Det lavede de andre præsidenter bagefter

Ronald Reagan
Ronald Reagan
Vis mere

  • RONALD REAGAN: Allerede i sit sidste år som præsident havde Reagan angiveligt sine første alzheimer-symtomer. Han var 77 år, da han stoppede. Og på grund af den alvorlige sygdom forsvandt Ronald Reagan næsten helt fra offentlighedens søgelys.

Jimmy Carter
Jimmy Carter Foto: REUTERS/John Amis/Files
Vis mere

  • JIMMY CARTER: Den forhenværende jordnøddefarmer fra Georgia var ikke populær som præsident. Men i dag er Carter kendt som den måske bedste eks-præsident nogensinde. Carter har således viet sit liv til kamp for menneskerettigheder over hele verden.

Bill Clinton
Bill Clinton Foto: Bryan R. Smith
Vis mere

  • BILL CLINTON: Han er stadig én af de mest populære eks-præsidenter nogensinde. Bill Clinton har skaffet tre-cifrede millionbeløb til godgørende formål over hele kloden - bl.a. aids-medicin til Afrika. Han har samtidig tjent millioner til egen lomme som privat foredragsholder. Meget tyder nu på, at Bill Clinton bliver USAs første ’førstemand’.

George W. Bush
George W. Bush Foto: REUTERS/Joshua Roberts
Vis mere

  • GEORGE W. BUSH: Som præsident gik Bush’ popularitet fra top (efter terrorangrebet på Manhattan i New York) til til bund (i slutningen af regeringsperioden). Efter sin tid i Det Hvide Hus har ’den unge’ Bush holdt lav profil. Men han har bl.a. vakt opmærksomhed med sine oliemalerier.

George H. W. Bush
George H. W. Bush Foto: KEVIN LAMARQUE
Vis mere

  • GEORGE H. BUSH: Efter Bush ’den ældre’ blev slået af Bill Clinton, har han brugt sin tid på golf og velgørenhedsarbejde - bl.a. sammen med sin forhenværende modstander, Bill Clinton.

Stadig populær

Af: Henning Høeg | hoeg@bt.dk

Efter otte år i det Hvide Hus er Barack Obama stadig populær blandt de amerikanske vælgere. Men Ikke så populær som nummer ét på listen, Ronald Reagan.

Hvis man spørger millioner af Donald Trumps entusiatiske vælgere, så er Barack Obama djævlen selv - sådan helt bogstaveligt talt. De påstår, at præsidenten hørmer af svovl.

Men efter otte år og kontroversielle tiltag som sygesikringsreformen Obama-care og legaliseringen af homoseksuelle ægteskaber i samtlige 50 stater, er USAs første sorte præsident stadig overraskende populær. Og ifølge den seneste meningsmåling har 53 procent af de amerikanske vælgere stadig et ’godt indtryk’ af præsidenten.

Massiv opbakning

Og USAs første sorte førstedame Michelle Obama har ikke færre end 67 procent af amerikanerne bag sig.

Til sammenligning havde George W. Bush en ’approval rating’ på sølle 32 procent, da han forlod Det Hvide Hus. Jimmy Carter klarede sig endnu værre med 30 procents støtte.

Men ingen kan slå Watergateskandale-ramte Richard Nixons bundrekord med en opbakning på bare 24 procent af den amerikanske befolkning.

I den anden ende af skalaen kunne Bill Clinton prale med 60 procents opbakning, da han forlod Det Hvide Hus.

Og da én af historiens mest populære amerikanske præsidenter, Ronald Reagan, sagde farvel efter otte år i Det Hvide Hus, var han stadig vellidt af 63 procent af den amerikanske befolkning.