Ud med de små runde diodelygter, der hænger i en elastik, og ind med for- og baglygter, som skal skrues fast på cyklerne.

Sådan lyder nogle af de skærpede krav til danskernes cykellygter, som Trafikstyrelsen har udstedt.

- Det er vigtigt, at cykellygterne kan ses klart fra alle vinkler, og det er ikke tilfældet med diodelygterne, siger Frits Bredal, kommunikationschef i Dansk Cyklistforbund.

De skærpede krav træder i kraft  1. november 2012, og de glæder cyklistforbundet.

Fremover skal lygterne sidde ordentligt fast på cyklen, lyse direkte frem og bagud og være synlige på minimum 300 meters afstand. Ellers kan det give en hilsen fra politiet på 700 kroner.

Den mørke årstid har ramt Danmark, og derfor er lys på cykel i disse måneder endnu vigtigere. En sjettedel af uheld med cykler indblandet sker i det, der kaldes skumringstiden, nemlig timerne omkring sol op- og nedgang.

Det tidsrum vil de fleste de kommende måneder bevæge sig til og fra arbejde i. Derfor er det vigtigt ikke blot at have lys på cyklen, men også at finde den rigtige lygte til lige netop ens eget behov. Ligesom placeringen af lygterne på cyklen kan være den forskel, der holder dig fra at blive kørt ned.

Med B.T. plus får du:

- En guide til at finde den rigtige lygte både til by-kørsel og til landevejen.

- Gode råd til den rette placering på cyklen.


Der kan være forskellige ting, du skal hensyn til som cyklist, alt efter om du skal køre på en mørk landevej eller om aftenen inde i byen.

Specialkonsulent hos Dansk Cyklist Forbund, Allan Carstensen, giver gode råd til at finde den rette lygte.

By-lygten

Det handler om at blive set af de mangler biler, busser og lastbiler i byen. Det er rigtig godt, hvis lygten er irriterende at se på, for så lægger folk mærke til den. Og her er blinkende lygter gode.

Man skal sikre sig, at lygten lyser i alle retninger og ikke kun ligeud. Der findes mange forskellige muligheder med eksempelvis diode- og magnetlygter. Det gælder bare om at placere dem så højt som muligt på cyklen, så der er størst chance for at blive set.Og lygterne må ikke dingle - de skal være fastgjort - for dinglende lygter kan ikke altid ses fra alle retninger, som loven nu foreskriver.

Og så skal den kunne ses på 300 meters afstand.

Det behøver ikke være dyrt at få en god by-lygte. De kan fås for cirka 70 kr. pr. lygte.

Landevejslygten

På landevejen handler det selvfølgelig også om at blive set, også på lang afstand. Men her er lygtens opgave samtidig en stor del af tiden at lyse vejen op. Derfor er de små lygter ikke brugbare på landevejen.

Der findes andre mærker end den viste, men her handler det om at få en stor lygte med flere store batterier eller en dynamolygte. De kan virkelig levere et kraftigt og bredt lys med en stor lyskegle. Det er store maskiner, der kan lyse i lang tid.

Her er omkostningerne lidt større, da en god landevejslygte koster fra 200 kr. og opefter pr. lygte.

Generelt

Man skal efter den nye lovgivning kunne se lygtens lys 300 meter væk. Og lygten skal fastgøres til cyklen.

Der er ikke krav om, at den skal lyse, når man holder stille. Men det er en rigtig god ting, at den kan.

Du kan kun tjekke om en lygte er god ved at tænde den. Sørg for at købe en lygte med kraftigt lys, der lyser i alle retninger, så den også kan ses fra siden.

Peg lygten mod dem, der skal se dig. Det handler om at blive set. Få derfor lygten så højt op på cyklen som muligt, og placer lygterne så langt fremme og bagud på cyklen som muligt. Hvis du har en lygte ved hjulet, så husk at den skal placeres på venstre side af cyklen.