Chimpanser er bedre til at dele end treårige børn.

Én til dig og én til mig. De fleste voksne kan nok blive enige om, at noget af det vigtigste at lære børn er, at de skal dele med hinanden.

Der er dog god grund til at spare på de pædagogiske kræfter i begyndelsen. Ifølge et nyt studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Psylogical Science, kan børn nemlig først forstå værdien af at dele, når de er blevet fem år gamle. Det skriver medicalnewstoday.com ifølge Videnskab.dk.

»Selvom små børn opfordres til at skiftes i mange forskellige situationer, herunder i samspil med voksne og når de skal dele noget med andre børn, viser vores resultater, at det kun er fra alderen fem, at børnene er i stand til spontant at skiftes for at løse en interessekonflikt,« siger medforfatter til studiet dr. Alicia Melis, som er professor ved University of Warwick i Storbritannien, til medicalnewstoday.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Bonobo-aber deler og netværker

Hun har sammen med sit forskerhold udført et dele-eksperiment, hvor 96 børn på enten 3,5 år eller fem år blev aktiveret sammen med 12 chimpanser.

Eksperimentet gik ud på, at børn og aber i par af to og to skiftevis skulle rykke i sin egen bakke for at få en belønning. Hver gang gik belønningen på den modsatte parts bakke tabt. Kunne han eller hun ikke dy sig for fristelsen, mistede begge parter belønningen.

Læs mere på Videnskab.dk: Robotter lærer at dele

For de femårige par lykkes det i 99,5 procent af tilfældene at skiftes pænt, mens det for de treårige kun lykkes i 62,3 procent af tilfældene. Aberne klarede sig en smule bedre, de blev belønnet i 64 procent af tilfældene.

Dr. Alicia Melis forklarer, at dele-disciplinen er en social adfærd, der bygger på samarbejde. For at samarbejdet skal fungere, kræver det, at de involverede parter kan se værdien i, at adfærden ikke kun gavner den enkelte, men også fællesskabet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nyfødte planeter fundet i tæt kredsløb om deres stjerner

Hvordan kan man headbange uden at få ondt i nakken?

Forfængelige kvinder tjener mere