To meget offentlige skilsmisser kommer til at præge Alexandra og Joachims to unge drenge.

De er 13 og 16 år. Drenge i deres mest sårbare alder, hvor følelser har det med at komme væltende i en søgen efter, hvem man er, og hvad man skal blive til.

Men de er også prinser af Danmark, som midt i denne i forvejen tumultariske tid skal forholde sig til det, som ligner en barsk skilsmisse. Forholde sig til et brud mellem deres mor og den mand, der i mere end ti år har været med til at forme deres spirende identitet, og har været en stor del af deres hverdag.

Opret abonnement på PLUS og læs om, hvordan prins Nikolai og prins Felix skal komme igennem den barske skilsmisse.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


De er 13 og 16 år. Drenge i deres mest sårbare alder, hvor følelser har det med at komme væltende i en søgen efter, hvem man er, og hvad man skal blive til.

Men de er også prinser af Danmark, som midt i denne i forvejen tumultariske tid skal forholde sig til det, som ligner en barsk skilsmisse. Forholde sig til et brud mellem deres mor og den mand, der i mere end ti år har været med til at forme deres spirende identitet, og har været en stor del af deres hverdag.

Nyheden om skilsmissen mellem grevinde Alexandra og Martin Jørgensen ryddede ugens forsider. De færreste havde set den komme, og midt i hele det store personlige drama sidder to unge drenge, som nu for anden gang i deres korte liv er blevet ofre for de voksnes kludder i livet.

Som første gang, det skete, var for unge til at forstå, og som anden gang får det så tæt på, at det kan mærke dem for livet. Den 16-årige prins Nikolai og prins Felix på 13.

Hvordan tackler man det som forælder? Hvordan kommer man som teenager videre og ovenpå igen efter endnu en skilsmisse, hvor de voksne næppe længere ‘er hinandens bedste venner’? Hvordan håndterer man skilsmissen fra en mand, som ikke er børnenes biologiske far?

Prins Nikolai (th) og prins Felix (tv) fotograferet hjemme 21. august 2015 i anledning af prins Nikolai's 16 års fødselsdag. Foto: Steen Brogaard
Prins Nikolai (th) og prins Felix (tv) fotograferet hjemme 21. august 2015 i anledning af prins Nikolai's 16 års fødselsdag. Foto: Steen Brogaard
Vis mere

Må ikke føle sig afskrevet

Psykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Halse er ikke i tvivl om svaret på de spørgsmål.

»Fordi børnene primært har levet sammen med deres mor og ham, så har Martin Jørgensen i vidt omfang været en ’praktiserende’ far,« siger John Halse og fortsætter:

»Så selv om han ikke er deres biologiske far, er det udfra børnenes tarv vigtigt, at han på et eller andet plan bliver ved med at være der, så de ikke pludselig føler sig afskrevet.«

Psykolog og forfatter Ulla Dyrløv driver en familiepsykologisk praksis og er ligeledes kendt fra tv-programmet ‘Ingen styr på ungerne’. Og hun er enig med John Halse i, at det er vigtigt, at Martin Jørgensen ikke bare skubbes helt ud på et sidespor.

»Noget af det første, et barn vil spørge om, er, ’skal jeg så ikke se ham mere?’. Og her tænker jeg da, at de begge er så fornuftige og godt ved, at børnene har knyttet sig til ham og derfor accepterer, at de har lov til at kontakte ham når som helst.«

Siden skilsmissen fra deres far prins Joachim i 2004, har de to sønner primært boet hos grevinde Alexandra i den eksklusive villa på Østerbro, som siden 2005 også har været Martin Jørgensens hjem. Villaen ligger tæt på Krebs’ Skole, privatskolen som begge sønner har gået på – og ofte har Martin Jørgensen været set hånd i hånd med de to drenge. På vej til skole. I dag er det kun prins Felix, der går der, og mor, der følger ham på vej, mens prins Nikolai går på den prestigefyldte Herlufsholm Kostskole, langt væk hjemmefra.

Den nye virkelighed er trådt i kraft.

Mens alt endnu åndede fred og idyl for Alexandra og familien. ?Foto: Peter Elmholt
Mens alt endnu åndede fred og idyl for Alexandra og familien. ?Foto: Peter Elmholt
Vis mere

Præcis hvordan grevinde Alexandra vil tackle den, er svært at vide. Foreløbig indikerer hendes få kommentarer i hvert fald ikke den store rummelighed på den konto.

Da grevinde Alexandra tidligere på ugen annoncerede, at hun og Martin Jørgensen efter knap ti år sammen skulle skilles, var det ikke just med fløjlshandsker, at hun slog i bordet. Hvadenten det var tilsigtet eller ej, lod hun i sine få kommentarer skinne igennem, at parret bestemt ikke skiltes i bedste forståelse.

Og selv om hun yderligere har udtalt, at hendes beslutning om skilsmissen har været hård, men nødvendig, og at hun løbende har inddraget sine sønner i sine overvejelser, så er det en svær tid, de to unge prinser står foran. For anden gang i deres korte liv. Og det er en tid, hvor mange spørgsmål presser sig på. Ikke mindst spørgsmålet ‘hvorfor?’.

Der kan være mange årsager til en skilsmisse. Lige fra en kærlighed, der bare er ebbet ud, til utroskab. Hvad grunden end har været i tilfældet Alexandra og Martin, så bliver børnene ifølge begge psykologer ekstra stærkt påvirkede, når bruddet emmer af store uoverensstemmelser.

Familien samlet i 2011. Foto: Claus Bech
Familien samlet i 2011. Foto: Claus Bech
Vis mere

’Spritstiv’

Som BT i går kunne fortælle, har parret i flere år udadtil mere og mere levet hver sit liv. Mens den modne Alexandra har foretrukket det stille familieliv bag murene i den eksklusive herskabsvilla i ambassadekvarteret på Østerbro, har hendes 14 år yngre mand festet igennem på hovedstadens natklubber, hvor han er blevet set ’spritstiv med lækker blondine’, som en af ugebladenes overskrifter har lydt.

»Er utroskab en del af årsagen til en skilsmisse, vil det trække tæppet helt væk under børnene,« siger han:

»Hvis der er noget, børn ikke har brug for – specielt ikke i teenagealderen – så er det bevidstheden om, at den ene part roder rundt med andre. Det gør krænkeren endnu mere svær at forholde sig til. Så vil han eller hun bare være et dumt svin.«

Såvel John Halse som psykolog Ulla Dyrløv er enige om, at vil man barnets tarv, er netop utroskab ikke noget, børnene overhovedet skal inddrages i. For de kan ganske enkelt ikke rumme det.

»Helt overordnet skal børn bare ikke have grundene til, hvorfor man går fra hinanden,« siger Ulla Dyrløv.

Hvad årsagen til skilsmissen mellem grevinde Alexandra og Martin Jørgensen er, har ingen af parterne udtalt sig om.

Ufrivillig plads i rampelyset

Da grevinde Alexandra og prins Joachim i 2004 annoncerede deres skilsmisse, lykkedes det dem relativt hurtigt at blive ’bedste venner’ og dermed skabe og sikre en harmoni i de små prinsers liv.

Nu er de 13 og 16. Og skal tilmed også leve med, at hele Danmark er med på skilsmissens forreste række. Hvilket ifølge psykolog Ulla Dyrløv både er en fordel og en ulempe.

»Fordelen er, at det vil gøre nogle ting lettere. Alle ved det, og alle ved, at de har det svært. Ulempen er, hvis der ikke er nogen, der tør gå hen og tale om det. For dét er én af de ting, der er gennemgående for kendte. Der bliver ikke helt taget hånd om dem på samme måde. Folk er en lillebitte smule berøringsangste og tænker ofte, at det er der nok styr på. Men det er der ikke nødvendigvis.«

Psykolog John Halse tror og håber, at de to prinser med den alder, som de har, er lidt bedre rustet til den ufrivillige plads i rampelyset.

»Jeg håber da, at de som en del af kongehuset er lidt mere skolede i at være eksponeret, og at det derfor ikke påvirker dem voldsomt meget. Men selvfølgelig vil det ovenpå sådan nogle forsider altid give et stik indeni at skulle træde ind i et klasseværelse og vide, at alle ved, at din mor skal skilles igen,« siger John Halse.

Foto: Keld Navntoft
Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Prins Nikolai

Prins Nikolai. Foto: Steen Brogaard
Prins Nikolai. Foto: Steen Brogaard Foto: Steen Brogaard
Vis mere

Han er blevet en høj, flot fyr på 16 år. Med charme, selvtillid og lækkert hår.

Prins Nikolai var blot fem år, da hans forældre blev skilt. Kort efter kom den kun 27-årige Martin Jørgensen ind i hans liv, og meget tyder på, at han har set utrolig meget op til sin stedfar, som har været ham, han kunne få lov til at være dreng sammen med.

Det skinnede da også tydeligt igennem i det portrætprogram om prins Nikolai, som blev bragt i anledning af hans ti års fødselsdag. Sammen med sin papfar spillede han computerspillet ’Guitar Hero’. De talte om biler. Lavede tinsoldater. Grinede og pjattede.

Nikolai var blevet fulgt gennem alle sine ti leveår. Og hans mor lagde ikke skjul på, hvor stolt hun var af sin søn.

»Det er tydeligt at se, hvor afbalanceret han er, med stor kærlighed til sin familie og især til sin lillebror,« som grevinden den gang sagde.

Sidenhen er han blevet en ung mand, som er blevet mere og mere bevidst om sig selv og om den rolle, han som en del af monarkiet har. Og der er ingen tvivl om, at især det sidste år har modnet ham endnu mere.

Sidste sommer flyttede prins Nikolai nemlig hjemmefra, blev elev på den prestigefyldte og traditionsrige kostskole Herlufsholm. Og ikke alene betød det farvel til de velkendte kødgryder, det var også goddag til sovesale, fælles køkken og bad. Derudover har kostskolens vilde og rituelle handlinger også været noget, som den unge prins har måttet forholde sig til.

Prins Felix

Nu er det grevinde Alexandra, der følger Felix i skole. Billedet her er fra torsdag morgen, hvor mor og søn er på vej til Krebs skole. Foto: Linda Kastrup
Nu er det grevinde Alexandra, der følger Felix i skole. Billedet her er fra torsdag morgen, hvor mor og søn er på vej til Krebs skole. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Han har krudt et vist sted, er altid glad og frisk på ballade.

Det kan godt være, at prins Felix er fyldt 13 og nu går i 7. klasse på Krebs’ Skole, men han er langtfra klar til at træde ind i de voksnes rækker endnu. Legebarnet i ham vil bare ud.

Det bliver holdt i live, når han sammen med sin far Joachim er til motorløb og får lov til at brillere i sæbekasseløbet. Og det er blevet dyrket lige så flittigt hjemme i haven på Svanemøllevej på Østerbro sammen med Martin Jørgensen.

Knyttet til sin stedfar

Ligesom sin storebror har prins Felix været utrolig tæt knyttet til sin stedfar. Og måske endda endnu mere.

For Felix var kun to år, da Martin Jørgensen blev en del af hans liv, og han har derfor stort set ikke kendt til andet end at have to fædre.

Men den allerstørste helt i Felix’ liv er uden tvivl hans storebror, som han i den grad ser op til.

Mens Nikolai i det offentlige rum synes at udstråle større og større selvsikkerhed, er det dog stadig en noget mere genert prins Felix, som gemmer sig lidt i hans skygge og helst overlader ordet til ham.

Men måske kan pigerne godt lide den lidt mere blufærdige side af den 13-årige prins. I hvert fald blev der hvinet og skreget, da han sammen med storebror, prinsesse Marie og prins Joachim tidligere på året var til festaften i Aarhus i anledning af farmors fødselsdag. Og prins Felix lignede bestemt ikke én, der havde noget imod den slags opmærksomhed.