Man skal bruge sin stemme og ikke sine hænder, hvis man er utilfreds. Sådan lyder det fra en frisørsalon på Nørrebro


Mohammad Ali. 46 år. Arbejder som frisør. Oprindeligt fra Jordan. Har boet i Danmark i 23 år.

I en lille frisørsalon på Nørrebro har terroraktionen i Paris sat sine spor. Hver dag bliver der talt om det. Rystet på hovedet og diskuteret. For selvom det ikke er retfærdigt, ved de godt, at danske muslimer kan komme til at betale prisen for terroristernes vold.

Fordi deres religion kobler dem sammen. Den enes sætning bliver afbrudt af den andens i den lille salon, men at ’det her absolut ikke er islam,’ det er Mohammad på 51 år, Mohammad på 21 år og ejer af frisørsalonen Mohammad Ali på 46 år alle meget tydelige om.

»Det er jo ikke normale mennesker, der gør det her. Det har intet med islam at gøre. Det har intet med muslimer at gøre, siger 51-årige Mohammad

Det er blot halvanden uge siden, at en arabisk kanal på det lille tv i frisørsalonens hjørne viste en gruppe terrorister løbe gennem Paris’ gader.

»Vi har hævnet profeten,« var deres budskab, og det fik næsten ejeren af frisørsalonen, Mohammad Ali, til at tabe saksen.

»Jeg tænkte: Det er forkert, hvad de siger. Helt forkert. Nu bliver moskeer brændt, og hadet blandt mennesker vokser i Frankrig, Danmark, Norge og andre lande. Det er ikke godt, siger Mohammad Ali, der oprindeligt er fra Jordan.

Han har boet i Danmark i 23 år, er far til seks og har drevet sin frisørsalon på Nørrebrogade i 16 år.

Fem gange om dagen beder han, og om fredagen går han i moské. Det er en del af hans religion. Den religion, en gruppe terrorister i Paris har brugt til at retfærdiggøre drabet på 12 mennesker.

Synes du, at danske muslimer bør tage afstand fra terroraktionen i Paris, fordi de deler samme religion?

»Jamen det der er ikke islam. Terroristerne forstår islam forkert. Islam betyder, at man skal være gode ved hinanden. Uanset om man er kristen, jøde, muslim eller noget andet,« siger Mohammad Ali.

Fravælger tegningerne

Han lægger ikke skjul på, at han ikke bryder sig om Charlie Hebdos tegninger af profeten. At han ikke forstår, hvorfor det er nødvendigt at gøre andre mennesker kede af det. Selv fravælger han at kigge på dem. Men skal man tage debatten, må vold aldrig blive løsningen, hvis man spørger den 46-årige frisør.

»Man skal bruge sin stemme og ikke sine hænder, hvis man er utilfreds. Så må man åbne munden og sige, at man ikke kan lide de tegninger. Men muslimer er dovne. De siger ikke noget. I virkeligheden burde de jo gå ud og demonstrere, når de er utilfredse,« siger han og uddyber:

»Vi skal snakke om islam. Profeten taler og bruger sin mund. Så vi skal også tale og ikke lave terror. Vi må fortælle, hvad profeten er for islam, og hvad han ikke er.«

Lige nu er det 21-årige Mohammad, der sidder i stolen og bliver klippet og barberet. På en anden stol venter Lars. I sit daglige arbejde mærker Mohammad Ali ikke, at kløften mellem etniske danskere og muslimer er blevet større. Størstedelen af den danske befolkning med ikke-muslimsk baggrund har styr på, at de almene muslimer er ordentlige mennesker, mener han. Alligevel kan Mohammad Ali ikke lade helt være med at frygte, at den debat og det had, som attentatet i Paris har affødt, kan få konsekvenser i fremtiden.

»Jeg har da tænkt på det. At hvis der bliver ballade i Europa i fremtiden, og der kommer et pres på muslimer. Så må vi flytte. For børnenes skyld.«