Hvem skaber politikerleden? Ungdoms-politikerne fælder dommen over de 'voksne' politikere.

Udenrigsminister og formand for Liberal Alliance Anders Samuelsen skaber mest politikerlede i befolkningen. Det er konklusionen på en rundspørge, BT har foretaget blandt lederne af de ni politiske ungdomspartier, hvis moderpartier er repræsenteret i Folketinget.

»Problemet ved Liberal Alliance og Anders Samuelsen er, at de for eksempel går ud, efter taxa-loven var lavet, og siger, at alle de andre partier ikke har forstået udviklingen. Så synes jeg, at man er med til at tale politikerstanden ned frem for at sige, at de har en anden holdning, hvilket Joachim B Olesen gjorde, da Ole Birk Olesen forhandlede ny taxa-lov. Det er en ærgerlig tendens,« siger formand for Venstres Ungdom Chris Preuss.

Formændene for ungdomspartierne. Fra venstre, Helena Udsen, AU, Nanna Bonde SFU, Victor Boysen, RU, Viktoria Velasques, SUF, Chris Holst Preuss, VU, Søren Nielsen, LAU, Andreas Weidinger, KU og Tobias Weise, DFU
Formændene for ungdomspartierne. Fra venstre, Helena Udsen, AU, Nanna Bonde SFU, Victor Boysen, RU, Viktoria Velasques, SUF, Chris Holst Preuss, VU, Søren Nielsen, LAU, Andreas Weidinger, KU og Tobias Weise, DFU
Vis mere

Brudte løfter

Han bliver bakket op af næstformanden for Dansk Folkepartis ungdom Tobias Weische.

»Anders Samuelsen er den værste. Han sagde i flere måneder, at hvis han ikke fik sine topskattelettelser, så ville han vælte regeringen, og det gjorde han ikke. Så kommer han i regering, hvor han siger, at hvis der er en LA-minister, der bliver væltet, så smutter han igen. Det er jo ting, som vi alle godt ved, ikke kommer til at ske. Han puster sig hele tiden op, og derfor får vælgerne mistillid til ham, fordi han ikke holder det, han lover,« siger Tobias Weische.

Dødtrætte af politikerlede

Ungdomspolitikerne er dødtrætte af den politikerlede, der florerer i befolkningen.

I stedet vil de være med til at skabe en kultur, hvor politikere er åbne over for nye idéer, indrømmer fejl, træffer beslutninger på et oplyst grundlag og værner om den respektfulde debat.

Sådan er kulturen langtfra i dag, mener de:

»De er alle sammen med til at bidrage til en ærgerlig politisk kultur, hvor personsager og mudderkastning fylder mere end politiske visioner,« siger Victor Boysen fra Radikal Ungdom.

På en andenplads blandt de partiformænd, der, ifølge ungdomspolitikerne, skaber størst politikerlede, er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Løkkes boksershorts

Det skyldes hans sager med undertøj og bilag. De har fyldt for meget, mener formand for Socialdemokratiets ungdomsorganisation DSU Lasse Quvang Rasmussen.

»Når jeg snakker med folk om politikerlede, så nævner alle Lars Løkke Rasmussen og hans boksershorts som noget af det første,« siger Lasse Quvang Rasmussen.

At Anders Samuelsen topper listen over partiformænd, der skaber mest politikerlede, hænger sammen med, at han er en politiker, der ikke kan lide at falde i ét med tapetet, mener Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund.

»Han er typisk en politiker, der deler vandene. Hvis man stikker snuden frem, så er der også nogle, der har lyst til at slå på den. Anders Samuelsen siger, hvad han mener, og det er det, politik drejer sig om. Omkostningen er, at der er nogle, der er uenige med én,« siger Christina Egelund.