Myndighederne kendte til problemer med moren til 13-årig mishandlet pige – alligevel mistede far samværsretten.

Hun tegnede bryster og kønsorganer på sin datter. Hun løj. Og hun tæppebombede myndighederne med breve, hvor datteren blev kaldt psykisk syg og faderen psykopat.

Mou-moderen, der siden blev dømt for at gennemtæske sin datter, gjorde i 2004 alt for at holde datteren væk fra sin far, den 40-årige Michael Meyer. Og det lykkedes.

Selv om statsamtet, der dengang behandlede sager om samvær, var fuldstændig klar over, at pigen blev behandlet frygteligt, og at moderen var manipulerende og årsagen til alle problemerne, valgte myndighederne at nægte den dengang ni-årige pige ret til at se sin far.

Først, den 4. juni 2004, mistede faderen sin del af forældremyndigheden. Og ti måneder senere, nemlig 4. april 2005, mistede han også ret til ethvert samvær med sin datter. Det på trods af at Statsamtet i sin afgørelse konkluderer, at 'problemerne må antages primært at skyldes forhold hos moderen'.

Læs videre længere nede på siden

Sygeliggjorde far og datter
B.T. har gennemgået sagens akter. Her fremgår det, at myndighederne, da de sendte pigen i armenene på sin mor og væk fra sin far, var fuldt ud vidende om, at moderen tegnede kønsorganer på datteren, at moderen bevidst hindrede samværet med faren, at moderen trak datteren ud ad skolen, og at moderen sygeliggjorde både datteren og den biologiske far.

- Jeg forstår ikke, hvordan Statsamtet kunne gøre det. Jeg ville bare gerne se min datter, ligesom enhver far gerne vil være sammen med sit barn. Det var jo vanvittigt, specielt når man vidste, hvordan moderen og stedfaren var, siger far Michael Meyer, der gjorde alt for at undgå konflikter for sin datters skyld. Til sidst gik han endda frivilligt med til at give moderen den fulde forældremyndighed.

Det fik dog ikke tingene til at glide lettere, tværtimod. Så snart forældremyndigheden var i hus, indledte moderen og stedfaren også jagten på hans samværsret.

- De fortalte A. de vildeste historier om mig. Det var det pure opspind, men det kunne en ni-årig pige naturligvis ikke gennemskue, konstaterer Michael Meyer.

Da moderen søger om, at Michaels samvær skal bortfalde, beder Statsamtet i Frederiksborg Amts psykolog Michael Storm om at vurdere sagen.

Han forklarer i dag, at han ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

- Men det er klart, at hvis et barn hele tiden får at vide, at far er dum, vil slå ihjel og kidnappe barnet, så tror barnet til sidst på det. Barnet mister efterhånden sin opfattelse af både virkeligheden og af sig selv, fortæller Michael Storm.

Psykolog fraråder samvær med faren
Efter tre samtaler med A. vurderer psykolog Michael Storm, at samværssagen bør sættes i bero. Det, han har hørt, er så belastende og alvorligt, at han vurderer, at der er åbenbar risiko for A.’s sundhed og udvikling. Samtidig forklarer han, at det ikke nytter noget at tvinge A. til samvær med sin far, så længe hun er overbevist om, at han vil kidnappe hende og slå hende ihjel. Det vil bare gøre hende endnu mere angst.

Michael Storm opfordrer i stedet Statsamtet til at underrette kommunen, så de kan undersøge pigens forhold.

Statsamtet følger Michael Storms opfordring. Selvom de konstaterer, at problemerne primært skyldes forhold hos moderen. De ophæver derfor Michael Meyers samvær med datteren 4. april 2005 og underretter Helsingør Kommune om sagen.

- De folk, der behandlede sagen dengang, er her ikke længere. Men jeg kan ikke umiddelbart se, at Statsamtet kunne træffe en anden beslutning. De skulle have fokus på barnets tarv, og her var indstillingen klokkeklar. Bekymringen omkring barnets problemer skulle løses af kommunen, mener direktør Bente Flindt Sørensen i Statsforvaltningen Hovedstaden.

Med den viden hun har om sagen i dag, kan hun dog godt se, at faderen har været uretfærdigt behandlet.

- Det her er lidt af en gyser, ja simpelthen ganske forfærdeligt. Men heldigvis er sagen enestående, og ikke et billede på de sager, vi normalt behandler, er Bente Flindt Sørensens personlige kommentar.