Rengøringsgiganten ISS gør så dårligt rent på flere sygehuse, at der ofte er blod og afføring på vægge, og støv og spindelvæv i hjørnerne, når rengøringsassistenten er gået.

Sådan lyder det i et par af de indberetninger, som danske hospitaler selv laver, når rengøringsassistenten er gået. Andre klager kommer fra utilfredse patienter og hospitals-ansatte.

B.T. kan i dag afsløre rystende ringe rengøring på syv af de 17 danske hospitaler, der dagligt får skrubbet operationsstuer og tørret sengeborde af Danmarks store rengøringskoncern ISS.

De flere hundrede ark med indberetninger over hjørner med snavs, som rengøringsassistenten har overset, har B.T. fået fat i via aktindsigt i alle hygiejnesager fra sygehuse i Region Syddanmark og Region Sjælland. Blandt sygehusene med indberetninger er Psykiatrihospitalet i Dianalund, Aabenraa Sygehus, Roskilde Sygehus og Sygehus Sønderjylland i Sønderborg.

Vant til svineriet
Sammen med den afsløring som Danmarks Radio i aften bringer om Rigshospitalet, så viser det et skræmmende billede af hygiejnen på danske hospitaler.

- Det er grotesk, det I bringer frem. Men desværre er vi nok blevet så vant til dårlig rengøring på danske sygehuse, at vi ansatte ikke lægger mærke til det længere, siger professor i mikrobiologi, Niels Høiby, Rigshospitalet.

Dårlig hospitalshygiejne giver i forvejen 100.000 danskere en sygdom med hjem fra sygehuset ifølge en opgørelse fra Statens Serum Institut. En sygdom, som de altså får oven i det de fejlede, da de blev indlagt.

Et større - men ukendt - antal danskere mister hvert år livet på sygehuse på grund af bakterier, der spreder sig på gangene, hvor der ikke bliver gjort ordentligt rent - herunder stafylokokker og legionella. For blot en måned siden kunne B.T. afsløre, at 13 danskere var blevet smittet med den livsfarlige sygehusbakterie C. Difficille 027 på Brørup og Grindsted Sygehuse.

Statens Serum Institut peger på, at dårlig rengøring kan give store udbrud på de danske sygehuse. Og at man især skal gøre rent, der hvor patienten er:

Nullermænd gør ingen syge
- Nullermænd og støv gør ikke folk syge. Der hvor det er vigtigt, at rengøringen er i orden, er i patienternes omgivelser, altså hvor de har deres fingre, som på lamper, kontakter, dørhåndtag, telefoner og håndvasken, siger leder af den Den Centrale Afdeling for Sygehushygiejne, Elsebeth Tvendstrup Jensen.

Det er netop i områderne omkring patienterne, at man på Roskilde Sygehus på blot tre måneder har lavet over 100 kontroller, hvor man har fundet snavs, blodpletter og urene toiletter - og det er vel at mærke efter, at ISS skulle have gjort rent.

Nullermænd som en barnehånd
Eller som en mor i januar 2007 skrev til Aabenraa Sygehus, hvor hendes 11-årige datter var indlagt:

'Nullermænd så store som en barnehånd ligger og ruller på gulvet, tykt lag støv og badeværelserne fyldt med gammelt snavs', skriver moderen.

På psykiatrihospitalet i Dianalund skriver en sygeplejerske 4. marts i år: 'Jeg bliver nødt til at brokke mig over vores rengøring igen-igen... Smittefaren er pænt stor, når der ligger urin på gulvet, brættet m.m.!!!'

Også her er det ISS, der fører gulvspand og klud.

Skarp kontrol
Selv om de fleste hospitaler har klare nedskrevne standarder for, hvor god rengøringen skal være, er det desværre ikke nok, erkender formanden for de danske regioner Bent Hansen, S.

- Et er jo, hvad man skriver ned - noget andet er så, om rengøringen overholder det, man har aftalt. Det bliver man nødt til at føre skarp kontrol med. Vi prøver i forvejen på alle mulige måder at nedbringe antallet af infektioner på sygehuse. Og dårlig rengøring hjælper ikke ligefrem - om det så er et privat firma eller os selv der gør rent, siger han.

I Region Sjælland, hvor ISS gør rent på sygehusene i Fakse, Ringsted og Roskilde, kalder man dialogen med ISS fin:

- Der er jo aldrig noget, der er upåklageligt. Men ISS har reageret på alt det, som vi har påpeget, også patientklager. Og selv om I nu har fået sendt en lang række at vores egne tjek på Roskilde Sygehus, hvor rengøringen ikke har været i orden, så har ISS jo bagefter ordnet det, siger sygehusdirektør Ib Steen Mikkelsen.