De skal selvfølgelig være toplækre – modellerne på Copenhagen Fashion Week, men faktisk er personligheden mindst lige så afgørende.

Du skal kunne gå catwalk, du skal have højden, du skal være et ’godt navn’ – og vigtigst af alt, så skal man som model have en personlighed, man aldrig glemmer.

- De modeller, der bliver booket igen og igen har selvfølgelig looket, men de har en personlighed, som gør at folk gider at arbejde med dem og synes, de er alt for fede. Hvis du bliver en darling til en eller anden fotograf, så er din karriere sikret. Du bliver brugt til alt – og det er selvfølgelig, fordi han er vild med dit look, men også fordi han er vild med din personlighed, siger modelbureauet Uniques modelchef for drengene, Jesper Thomsen til bt.dk.

Kant og skæve tænder
Hos Unique har man omkring 20 hotte, danske modeller med til Copenhagen Fashion Week, der i disse dage sætter sit præg på hovedstaden.

Og det er en ny type model, man kan se på de store podier, fortæller Jeppe Mydtskov, der er modelchef for pigerne hos Unique:

- De nye typer behøver ikke være slående skønheder, altså hvor man bare sidder og tænker ’alt sidder perfekt og tøjet passer’. Det er ikke de klassiske skønheder. De må godt have lidt kant, være lidt skæve og ikke så perfekte. Før i tiden skulle du have høje kindben, og pupillerne skulle sidde direkte over mundvigen for at være den perfekte fotomodel. Nu må der godt være fregner og mellemrum mellem fortænderne, siger Jeppe Mydtskov til bt.dk og fortsætter:

- Det gør vores arbejde meget mere spændende – nu er det ikke længere mannequinerne. Modellerne er gået fra at være perfekte tøjstativer til at være nogle, der måske sælger og mere viser idéen bag, siger han og peger på den bare 16-årige model Josefine Golla (se billedet, red), der er på vej frem, og som også skal gå mange shows under Copenhagen Fashion Week.

Jesper Thomsen tilføjer:

- Der er også større variation på, hvordan modeller går i dag, hvilket egentligt ikke gør noget. De skal selvfølgelig gå pænt og ikke ligne en idiot, men det betyder ikke det helt store, hvis du viser noget af dig selv.

Betyder det så, at de der helt klassiske skønheder er umulige at afsætte?

- Ja, faktisk, siger modelcheferne i kor.

Duer ikke: små og almindelige
Det er et større puslespil at udvælge de modeller, der skal gå shows til modeugen. Først sender Unique en såkaldt showpakke af sted med de modeller, der er de bedste til at gå show, som produktionsselskaberne, designerne og casterne kan booke ud fra. Og selvom der er blevet tordnet imod de ofte meget tynde modeller, er det altså stadig dem, der bliver brugt:

- Selvfølgelig vælger vi de modeller, der er mest 'in' lige nu. Og så dem, der kan gå shows – for der er masse af de modeller vi har, der ikke går shows. Men de skal også have højden – til shows skal pigerne helt være 178 cm. og drengene 186 plus/minus, fortæller Jeppe Mydtskov til bt.dk.

Og de specifikke krav er der ikke for sjov. For lever modellerne ikke op til målene, kan de simpelthen ikke bruges:

- Vi får jo tit ballade for at vælge tynde og høje modeller. Men hvis de skal kunne passe tøjet, nytter det ikke noget at sende en pige ind på 168 cm., der slet ikke kan passe tøjet. Altså den slags modeller har vi også, men de kan slet ikke passe tøjet, for tøjet er jo allerede lavet i en bestemt størrelse. Det er ikke fordi, vi alle har en ’nazi-overbevisning’ om, at alle skal være 178 – vi er bare underlagt nogle krav, for vi kan ikke få afsat nogle, der ser anderledes ud, forklarer Jeppe.

Hvad kan den her modeuge betyde for en model?
- På det danske marked kan en dreng eller pige få meget ud af at have en god showuge. Det kan være den største karrierebooster ever, for bliver du set det rigtige sted, er vi sikre på at blive kimet ned. Men tit er showene et nødvendig onde for modellerne. De fleste hader faktisk at lave de her show. Fordi det er så hårdt. Og i forhold til, hvor meget arbejde der er i det, så tjener du faktisk ikke så godt, som hvis du bruger én dags arbejde på at skyde en kampagne. Men vi tvinger dem nærmest til det, for hvis ikke de laver showene, får de heller ikke forbindelserne.

Se et lækkert udvalg af de danske modeller med personlighed i billedserien til højre.