Rumle, Lyn og Stejepan. Flere og flere danskere opfinder nye fornavne for at skille sig ud fra mængden.

Danskerne skrotter i stigende grad navne som Jens, Anne og Hans for at kalde sig mere unikke fornavne, de selv har fundet på.

Før den nye navnelov i april 2006 gjorde det nemmere for danskerne at skifte navn, stod der i alt 6.973 fornavne på Familiestyrelsens liste over godkendte navne i Danmark. Siden har yderligere 12.076 danskere fået godkendt nye fornavne, hvilket er mere end en tredobling på knap tre år.

En væsentlig grund til de mange navneskift er, at flere og flere danskere i dag bruger deres navne til at skille sig ud fra mængden og fremstå som noget helt unikt, siger navneforsker Birgit Eggert fra Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet:

- Folk gider ikke længere hedde det samme som alle andre. Man vil gerne være et selvstændigt individ og lægges mærke til. Med et specielt navn føler mange, at de er noget helt særligt, forklarer hun.

Kedelige efternavne ryger ud
Tendensen til at droppe de gamle danske navne skinner også igennem blandt vore efternavne. I december måned kom det således frem, at mere end 200.000 danskere inden for de seneste syv år har skrottet deres 'sen'-efternavne for at kalde sig mere eksotiske og specielle efternavne.

Og fremover bliver rammerne for navneskift muligvis endnu videre: Justitsminister Brian Mikkelsen fremsatte i januar et lovforslag om at liberalisere navneloven yderligere, så det blandt andet bliver muligt at tage sin afdøde ægtefælles eller samlevers efternavn uden et skriftligt samtykke fra personen.

Desuden ønsker han at gøre det muligt for drenge at få pigenavne og omvendt. Og samtlige partier undtagen Dansk Folkeparti bakkede op om de nye lovforslag under førstebehandlingen i Folketinget.

Specielt forslaget om, at man må tage et navn fra det modsatte køn, glæder den 53-årige østjyde Skrammer Sølvguitar, som skiftede sit oprindelige navn ud i 1968.

Navnet skal passe til kønnet
Skrammer Sølvguitar drømte nemlig en overgang om at kalde sig Sussi Smelteost efter en karakter ved navn Suzy Creamcheese fra et Frank Zappa-nummer fra 1960erne, men måtte opgive navneskift, da drenge ikke må have pigenavne i Danmark.

- Jeg synes, Sussi Smelteost er et vildt sjovt navn, så det er jeg da ærgerlig over, jeg ikke må kalde mig, fortæller Skrammer Sølvguitar og tilføjer:

- Det er egentlig noget svineri, at man ikke må kalde sig, hvad man vil.