Selv efter 12 skadestuebesøg, to operationer for nåle i maven og en naboalarm til kommunen skete der intet for at hjælpe fem-årig dreng.

  • Børne-formand: Ingen undskyldning

    Han blev tvunget til at sluge nåle. Han har været tolv gange på skadestuen. Han er blevet opereret to gange. Han har haft store skader med bl.a brækkede lemmer. Alt tyder på, at den fem-årige dreng fra Brabrand i Århus er en af den senere tids mest alarmerende eksempler på børnemishandling.

    Men den lille drengs lidelser kunne være lindret længe før, det gik så galt, at han igen sidste onsdag blev indlagt med en af de nåle i spiserøret, som politiet mener, moderen tvang i sin lille dreng.

    B.T. har i detaljer gennemgået sagen. Vi har forsøgt at opspore beslutningsgangen, og vi har konfronteret de ansvarlige. Men selvom myndighederne holder sagsakterne tæt til kroppen, så står det alligevel klart, at den lille dreng har været udsat for gentagne svigt fra de myndigheder, der kunne have reddet ham fra en psykisk uligevægtig mors straffeaktioner.

    En af de mest i øjnefaldende svigt står Århus Kommune for. Socialforvaltningen blev nemlig flere måneder før den sidste nåleslugning i onsdags alarmeret af en bekymret nabo. Som tidligere beskrevet i B.T. kunne kantinemedarbejder Jane Pedersen berette om moderens tre timer lange afstraffelse af den lille dreng og hans 11-årige storebror.

    Århus Kommune reagerede da også på henvendelse ved at møde op i hjemmet. Samtidig blev kommunelægen bedt om at undersøge, om barnet var offer for mishandling.

    12 gange på skadestue

    Af uransagelige årsager kontaktede kommunelægen imidlertid aldrig den fem-årige drengs egen læge. I så fald ville han vide, at barnet siden han var halvandet år har været 12 gange på skadestuen med bl.a. brækkede lemmer og nåle i indvoldene. Kommunens socialchef Leif Gjørtz Christensen ønsker ikke at forklare, hvorfor kommunen undlod at kontakte barnets egen læge, selvom forvaltningen ifølge Serviceloven er forpligtet til at indsamle alle relevante oplysninger om barnet.

    Mor er fængslet

    »Der er selvfølgelig en årsag til, at vi ikke har gjort det. Men det må jeg ikke udtale mig, da jeg så kommer ind på personfølsomme oplysninger. Der er jo referatforbud i sagen,« siger socialchefen med henvisning til det grundlovsforhør den 33-årige mor blev fremstillet i sidste onsdag.

    Socialchefen ønsker på trods af gentagne opfordringer ikke at forklare den noget usædvanlige praksis med at gå udenom barnets læge og dermed helt centrale oplysninger om barnet.

    Er det ikke et svigt fra jeres side?

    »Jeg vil ikke kalde det et svigt, og jeg synes også, det er helt forkert at sætte så meget fokus på det. Det helt centrale er for mig at se, at vi ingen oplysninger har fået fra hverken skadestuen eller barnets egen læge. Og både sundhedspersonale og læger er forpligtet til at underrette os, hvis de har mistanket om overgreb mod et barn,« siger Leif Gjørtz Christensen.

    Chefen for skadestuen på Århus Amtssygehus, Anne Thomassen, bekræfter, at man ikke har givet underretning til det sociale myndigheder. Heller ikke selvom man to gange har konstateret, at barnet havde fået nåle i halsrøret - udover de talrige andre gange barnet er behandlet for mystiske skader. Først tredje gang man fandt en nål, reagerede man.

    Hvorfor underrettede I ikke de sociale myndigheder meget tidligere?

    Jeg ville ønske, vi havde gjort det. Men dengang havde mistanken ikke en sådan styrke, at vi syntes, at man skulle gå så vidt. Børn spiser jo mange mærkelig ting. Selv en nål kan der være en god forklaring på,« siger Anne Thomassen.

    Noget har skadestuen dog gjort. De har hver gang, som ren rutine, sendt oplysninger om barnets behandling videre til barnets egen læge.

    Sygeplejerske mistænksom

    B.T. har desuden fået at vide fra en pålidelig kilde, at barnets egen læge herudover har fået et telefonisk opkald fra en bekymret sygeplejerske, der havde en mistanke om, at skaderne på barnet kunne skyldes voldelige overgreb.

    Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra barnets egen læge. Lægen har ellers haft det fulde overblik og endda fået en advarsel fra en sygeplejerske. Vi ville gerne have spurgt lægen, hvorfor han ikke henvendte sig til de sociale myndigheder.