Kronprinsessen ville ønske, hun havde fået tilbuddet om at få scannet sine børns hjerter

Hvis kronprinsesse Mary havde kunnet bestemme, var alle hendes og kronprins Frederiks fire børn blevet scannet for hjertefejl. Men det tilbud fandtes ikke. Dengang. Det gør det nu.

Danmarks kommende dronning og mor til fire var klokkeklar i mælet, da hun i går eftermiddag forlod Rigshospitalet. Her havde Mary besøgt hjerteafdelingen, hvor forældre til nyfødte babyer nu får tilbudt, at deres børn kan blive scannet for medfødte hjertefejl få dage efter fødslen.

Da BT spurgte, om hun selv ville have haft benyttet sig af tilbuddet ved sine fire børns fødsler, smilede Mary stort og sagde:

»Absolut. Absolut.«

Hun opfordrede nybagte forældre til at benytte sig af tilbuddet. For Mary kender sorgen fra dengang, hun mistede sin mor ved en relativt simpel hjerteoperation. Dengang var Mary 25 år, mens hendes mor blot blev 55 år.

»Det er et enestående projekt, som kommer til at få rigtig stor betydning«, lød det fra Mary, inden hun satte sig ind i den store, sorte Audi med de flødefarvede lædersæder.

I Danmark fødes der årligt 450 børn med en hjertefejl. Det gør det til den hyppigst forekommende medfødte lidelse i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet

Selv om babyerne bliver scannet kort tid efter fødslen, skal de ikke ind og ligge i en maskine, som voksne mennesker skal. Det foregår stille og roligt, i overværelse af mor og far som her på billedet, hvor det er lille Karl Emil Holler Aagaard, der blev scannet, mens Mary så på. Foto: Keld Navntoft
Selv om babyerne bliver scannet kort tid efter fødslen, skal de ikke ind og ligge i en maskine, som voksne mennesker skal. Det foregår stille og roligt, i overværelse af mor og far som her på billedet, hvor det er lille Karl Emil Holler Aagaard, der blev scannet, mens Mary så på. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Oftest kendes årsagen ikke. Men med det nye projekt, Copenhagen Baby Heart, fra de tre københavnske hospitaler, Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Herlev Hospital, har sundhedspersonalet nu mulighed for at finde børn med en medfødt hjertefejl. Og dermed redde dem. I stedet for at fejlen ikke bliver opdaget med det resultat, at ellers sunde og raske unge mennesker år efter pludselig og helt ubegribeligt falder døde om.

Blod fra navlestrenge

Under besøget overværede Mary også en scanning af en sund og velskabt baby, nemlig lille Karl Emil Holler Aagaard der blev født på Rigshospitalet den 14. januar. Mary mødte også et forældrepar, hvis baby var blevet født med en hjertefejl og derfor havde gennemgået operationer. Kronprinsessen besøgte også hospitalets biologiske afdeling, hvor hun hørte om, hvor stor en hjælp det er for lægerne, når der bliver taget blod fra navlestrengen. Det giver nemlig mulighed for fremtidig forskning inden for en lang række lidelser.

Siden 1. april sidste år er 9.000 babyer blevet scannet for hjertefejl. Af dem har ca. en håndfuld babyer haft brug for operation eller anden behandling. Mens omkring 70 procent af børn med hjertefejl har brug for behandling i en eller anden form i løbet af livet, kan resten klare sig uden behandling evt. med jævnlige kontroller. Projekt Copenhagen Baby Heart løber frem til marts næste år.

Efter besøget på Riget uddelte Mary, som protektor for Hjerteforeningen, foreningens forskerpris ved et arrangement på Hotel D’angleterre.