'Raket-Madsen’ eller ‘Ubåds-Madsen’, som han i folkemunde også kaldes, var i fuld gang med en ny vanvittig idé. Han ville skyde sig selv ud i rummet i en hjemmebygget raket.

Ubåden Nautilus fra 2008, verdens største selvbyggede ubåd, som Peter Madsen ejede, skulle efter flere år på land fragte en raket-rampe til Bornholm. Her skulle en prøveopsendelse af en raket være endnu et skridt i retning af rummet.

Men Peter Madsen og Nautilus nåede aldrig så langt. Fredag den 11. august blev opfinderen centrum i en sag om en svensk kvindelig journalist mystisk forsvinden. I dag står tragedien klar; den svenske journalist er død, og liget af et parteret lig uden arme, ben og hoved er skyllet i land. Opfinderen er nu tiltalt i en af de mest spektakulære krimisager, Danmark har været vidne til. Politiet vil have Peter Madsen dømt fængsel på livstid eller alternativt livslang forvarring for mordet på Kim Wall.

Her er historien om Peter Madsen. Manden der kompromisløst har viet sit liv til vanvittige projekter. Historien om en ung dreng, som hurtigt måtte klare sig selv og først fandt forståelse og samhørighed blandt kunstnere og letpåklædte damer i de grå maskinhaller på Refshaleøen.

En mand, der er gal og genial, elsket og hadet.

Og en mand der i løbet af de sidste fjorten dag har chokeret sine allernærmeste.

Opdatering: Portrættet er skrevet før det for offentligheden stod klart, at Peter Madsen har erkendt, Kim Wall er død efter en ulykke, og han efterfølgende har ‘begravet’ hende til søs. Efterfølgende har fundet af en kvinde-torso uden hoved, arme og ben ved Amager vist sig at være Kim Wall. Ifølge politiet er der skader på liget, der indikerer et ønske om at lukke alle gasser ud, så liget ikke ville flyde. Hertil var der bundet metal omkring liget. Det er nu også kommet frem, at der fundet størknet blod i ubåden Nautilus.

Peter Madsen (Raket Madsen), afprøver sin hjemmelavede centrifuge, der skal udsætte ham for 8 G - eller en acceleration på 0 til 250 km/t på 1 sekund. Det er et stort gennembrud i missionen om at sende en bemandet raket op i luften
Peter Madsen (Raket Madsen), afprøver sin hjemmelavede centrifuge, der skal udsætte ham for 8 G - eller en acceleration på 0 til 250 km/t på 1 sekund. Det er et stort gennembrud i missionen om at sende en bemandet raket op i luften
Vis mere

‘Fessor’

Det havde været naturligt at spille fodbold, lege røvere og soldater eller køre med modeltog. Men noget helt andet optager drengen Peter Madsen, der endnu ikke er blevet ti år. På biblioteket har han lånt en bog, og han studerede nu, hvordan han kan fremstille brint ved elektrolyse.

Drømmen er en flyvende ballon.

Kompromisløst bliver han ved at eksperimentere, indtil løsningen en dag står klar. Han fandt den i en kasseret kemibog, han havde fisket op af en affaldscontainer.

Senere lykkedes det for drengen, der blev kaldt ‘fessor’ i skolen, at udvikle sin helt egen såkaldte sonde-ballon.

Sådan står det beskrevet i bogen ‘Raket-Madsen’, som er skrevet af forfatter og journalist Thomas Djursing, der også beskriver Peter Madsen som en utrolig dygtig formidler.

»Det har bragt ham langt. Han sad som 15-årig og snakkede med gud og hvermand, og pludselig kom der ting i værkstedet. Han var skidegod til at få folk med på ideen om, at han var ved at skrive danmarkshistorie,« fortæller han.

Peter Madsens halvbror Benny Egesø fortæller, at hans bror i sin barndom gik i specialklasser og brugte rigtigt meget tid på bibliotekerne. Når noget interesserede ham, gik han i dybden med det. Alt andet kunne gå hans næse forbi.

Et karaktertræk fra barndommen, som har hængt ved helt op til i dag.

»Et godt eksempel på det er for lige over ti år siden, hvor jeg inviterede ham ud at spise og foreslår Café Bopa på Bopas plads. Dér sidder vi så og har en rigtig hyggelig snak. Og så siger Peter: ‘Ved du hvorfor det hedder Café Bopa?’. Og så fortæller han hele historien om de ‘De borgerlige partisanere’. Da vi har spist færdig, fortæller jeg, at jeg skal ind at se Simon Spies-forestillingen med ‘Anden’ (Anders Matthesen, red.). Så siger han ‘hvem er Anden?’.

»Så han ved en masse om ‘De borgerlige partisaner’, men han ved ikke, hvem ‘Anden’ er. Det viser, hvor meget han er begravet i det, der interesserer ham. Og hvor lidt han ved om almindelige ting, som man kan læse om i nyhederne og se på tv. Alle andre ved jo, hvem ’Anden’ er,« siger Benny Egesø.

Nørderierne hos den lille dreng blev til drømme, og den kompromisløse tilgang fortsatte.

Da Peter Madsen som voksen en solrig dag i maj 2008 står klar med et nyt projekt i Københavns Havn, var nyheden nået vidt omkring. Verdens største selvbyggede ubåd stod foran at skulle dykke.

Den lykkeligste tid

Ubåden Nautilus UC3 befinder sig endnu på ladet af en blålakeret lastbil.

Det store øjeblik, der er på vej, tvinger opfinderen til at bremse op, da han foran pressen skal beskrive den næsten 20 meter lange ubåd.

»Jeg bliver lidt ramt af øjeblikket lige nu,« undskylder han: »Det er lidt specielt,« siger Peter Madsen tydeligt rørt.

Nautilus er på vej til at blive sænket i vandet af en gul kran. Tre års arbejde af en gruppe ubåds-entusiaster med Peter Madsen i spidsen skal sænkes i vandet. Have ‘liv’ som Madsen også formulerer det.

Molen er fyldt med tilskuere, og nyheden er nået hele vejen over Atlanten, og en canadisk journalist er dukket op.

»For mig er målet at skabe stærke øjeblikke. Vi har et stærkt øjeblik med alle de her mennesker nu,« siger Peter Madsen til DR-nyhederne.

Kort efter bliver Nautilus døbt.

Et orkester spiller, og en dame med sort hånd, iklædt en pels, hamrer en flaske champagne ind i ubådens stævn:

»Jeg døber dig Nautilus og overgiver dig til havguden Neptuns favntag. Må du beskytte din besætning mod havets rasen og ildens hærgen. Og jeg beder dig hjælpe med at beskytte havet mod menneskers grådighed og dumhed. Og sejle for glæden og fantasien.«

Peter Madsens bror Benny Egesø stod selv på molen den dag. Han husker tydeligt øjeblikket.

»Det var hans barn,« siger han til BT om lillebrorens forhold til ubåden.

Thomas Djursing, som har kendt Peter Madsen siden 2008, fortæller, at Peter Madsen selv omtaler søsætningen af Nautilus som sin lykkeligste tid i sit liv.

Forklaringen skal ifølge forfatteren findes i det miljø, som Peter Madsen fandt, da han tre år tidligere indledte arbejdet med Nautilus.

Drabssigtet

‘Barnet’, Nautilus UC3, synker fredag den 11. august til bunds i Køge Bugt.

Fredag formiddag kl. 10.30 bliver Peter Madsen spottet. Opfinderen stod roligt i tårnet på Nautilus. En cirka otte timer lang eftersøgning ser ud til at slutte i Køge Bugt, da der sker noget uventet.

Et øjenvidne beretter, at Peter Madsen et kort øjeblik forsvandt ned i ubåden. Da han kom op igen, begynder båden at synke. Peter Madsen opholder sig roligt i ubådens tårn, mens båden synker. Til sidst flyder han ud i vandet.

Opfinderen bliver kort efter samlet op af en civil båd, der ankommer til redningsstedet.

Interessen er stor, da Peter Madsen kommer på land i Dragør Havn. Journalister vil vide, om han er ok.

»Jeg er o.k., men jeg er ked af, at min båd er væk. Jeg ser den nok aldrig igen,« siger han om sin ubåd, der sank et par sømil ude for Køge Bugt. Han er iført en af flyvevåbnets heldragter og et varmetæppe og forklarer, at der pludselig opstod problemer med en ventil i ballasttanken, og ubåden tog vand ind.

Her ses ubådskaptajn Peter Madsen reddet i land i Dragør Havn fredag d. 11. august 2017 efter en større redningsaktion.
Her ses ubådskaptajn Peter Madsen reddet i land i Dragør Havn fredag d. 11. august 2017 efter en større redningsaktion. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Peter Madsen er langt fra ubekendt med dramaer.

I 2015 blev han smidt ud af ubådsforeningen UC3 Nautilus og blev forbudt adgang til den ubåd, han selv var konstruktør bag. Det lykkedes ham dog senere at vinde ubåden tilbage.

Denne sommer var der også splid om det sted på Bornholm, hvor Peter Madsen efter planen skulle lave prøveopsendelser med en raket som led i hans drøm om en rummission. Et andet rumprojekt havde også booket en raketopsendelse samme sted.

Nu – den 11. august 2017 – står Peter Madsen foran et drama af helt andre dimensioner.

Han bliver sigtet for drab.

Verden ramler sammen

Denne lørdag i august er det ikke en rørt opfinder, som møder journalisterne i Københavns Byret, men derimod en træt mand iklædt sort-hvide Converse-sko, blå bukser og en blå trøje med skriften ‘Københavns fængsler’.

En mand, hvis verden med et er ‘ramlet sammen’, som broren Benny Egesø udtrykker det.

Den kompromisløse opfinder, der som lille drømte om ubåde, balloner og raketter, er blevet hovedmistænkt i en af nyere tids mest opsigtsvækkende kriminalsager.

Den succesfulde svenske journalist Kim Wall, 30, der var med om bord på Peter Madsens ubåd er sporløst forsvundet.

Opfinderen hævder, at Kim Wall, en spinkel pige med rødbrunt hår og grønne øjne, blev sat af 22.30 på Refshaleøen i København torsdag aften. Men politiet mistænker Peter Madsen for at have dræbt pigen.

Fremmødet i byretten er så stort, at dommeren vælger at flytte til et større lokale. På forreste række sidder flere pårørende til opfinderen.

Udover Peter Madsens kone, en spinkel lyshåret kvinde med store, blå øjne, er de fleste kvinder.

Fingerkys

Konen Sirid har forinden forsøgt at aflevere en sportstaske med tøj til Peter Madsen, men det får hun ikke lov til.

Peter Madsen smiler, da han ser de fremmødte, og det bliver gengældt af fingerkys til opfinderen.

Sigtelsen bliver læst højt. Anklageren anmoder om, at dørene bliver lukket, fordi der er sagt ting under afhøringen, som gør, at Kim Walls pårørende kan blive krænket.

Uden for de lukkede døre i retsbygningen begynder flere spørgsmål at rejse sig. Og der bliver flere, som dagene går.

Det står klart, at Peter Madsen ikke kan have sat Kim Wall af klokken 22.30 ved Refshaleøen, uden at det ville være optaget på den nærliggende restaurant og strandklub Halvandets overvågningskameraer.

Ifølge politiet ændrer Peter Madsen også forklaring, uden at det er kommet frem, hvad den består i.

Ubådsbyggerens påstand om, at Nautilus sank på grund af tekniske problemer, bliver også skudt ned af politiet. Her mener man, at det var en ‘bevidst handling’. Og det mest presserende spørgsmål, hvor Kim Wall er, synes lige nu at ligge begravet et sted i Øresund natten til fredag den 11. august. Det er i hvert fald der, politiet leder.

Men Peter Madsen nægter sig skyldig.

Peter Madsen afprøver i 2017 sin hjemmelavede centrifuge, der skal udsætte ham for 8 G -eller en acceleration på til 250 km/t på 1 sekund. Det er et stort gennembrud i missionen om at sende en bemandet raket op i luften. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Peter Madsen afprøver i 2017 sin hjemmelavede centrifuge, der skal udsætte ham for 8 G -eller en acceleration på til 250 km/t på 1 sekund. Det er et stort gennembrud i missionen om at sende en bemandet raket op i luften. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

I dagene efter dukker en ny teori op. I et gammelt interview med Søndagsavisen fra 2014 har raket- og ubådsbyggerren i et par opsigtsvækkende citater givet udtryk for, at han drømmer om at lave en ‘gigantisk happening.’

»Jeg håber, at jeg på sigt får en kriminel løbebane. Ikke at jeg vil røve en bank. Nej, for satan, det må ikke gå ud over nogen.

Jeg vil gerne i al hemmelighed bygge en kæmpestor brintballon og flyve ind over København i den, mens et hav af politibiler jagter mig nede på jorden. Ballonen vil jeg lande mellem de to spir på Roskilde Domkirke, mens politiet står klar til at fange mig. Jeg ved ikke, om det bliver lige præcis det, jeg kommer til at gøre, men jeg vil gerne lave en happening af gigantiske dimensioner,« lød det dengang fra Peter Madsen.

Også denne teori bliver skudt ned af politiet.

Fandt sin døde far

Peter Madsen bliver varetægtsfængslet i 24 dage. Mere end 100 km fra den cirka syv kvadratmeter store fængselscelle sidder opfinderens bror i Skælskør. Han har svært ved at sove. Det er svært at rumme, at han selv sidder i trygge omgivelser, mens hans bror er spærret inde og sigtet for en grov forbrydelse, fortæller han. Han nægter at tro på politiets teori.

»Så skulle han lide af personlighedsspaltning, og det gør han ikke. Man går ikke bare fra sort til hvidt over en nat. Så skulle han have skjult det i 46 år.«

Benny Egesø, der ikke har samme far som Peter Madsen, men fælles mor, fortæller, at Peter Madsens far døde, da han kun var 18 år gammel: Og det har været med været til at forme ham.

»Han levede med en meget gammel far og havde meget tid med ham, og i mindre grad med kammeraterne. Han var ikke socialt udviklet, da faderen døde,« siger Benny Egesø.

Faderen og moderen blev skilt, da Peter Madsen var blot var seks år gammel. Han kom til at bo alene med faderen og uden sine fire halvsøskende, som boede sammen med deres fælles mor. I de første seks år af sit liv boede Peter Madsen i Skælskør, hvorefter han flyttede til Gørlev på Vestsjælland, mens moderen boede i den nærliggende by Høng.

Selvom han boede tæt på sin mor, fik den lille Peter Madsen ikke lov til at se hende. Faderen hadede ifølge Benny Egesø moderen så meget, at han ikke gav Peter lov til at se sin mor.

»Hans far var en meget sær, ældre mand, som gik meget op i Anden. Verdenskrig. Han fik kærlighed på en meget speciel måde. Hans far elskede ham, men det var på en meget håndfast måde. Han var af den gamle skole,« siger Benny Egesø.

Faderen var også med til at inspirere den unge Peter Madsen til et liv i værkstedet.

»Faderen var tømrermester, og det var ham, som gav Peter et værksted, så han altid havde en høvlbænk at gå ud til,« fortæller Benny Egesø.

»Og det der med piger var slet ikke noget, han interesserede sig for. Det var nørdede folk, han omgav sig med i gymnasietiden. Når han havde folk på besøg, fik man ikke indført et ord, for de snakkede teknik hele tiden,« siger broderen.

Som 17-årig flyttede Peter Madsen på kollegium for gå i gymnasiet i Kalundborg.

Samtidig med at Peter Madsen flyttede hjemmefra, kom faderen i ældrebolig.

Kun et halvt år senere oplever Peter Madsen det, som alle børn frygter.

»Han fandt sin far død på plejehjemmet. Han smadrede et vindue for at komme ind, og faderen lå skråt ind over sengen og var død. Han døde af alderdom,« husker Benny Egesø og fortsætter:

»Det er traumatiserende at finde sin far, når man er kun 18 år. Men faderen var gammel, så Peter vidste, at hans liv sang på sidste vers. Så han var på stikkerne i forhold til, at det kunne ske pludseligt,« siger han.

Half-machine

»Jeg havde det meget svært med hele det sociale system omkring skolefester, og jeg valgte også alkoholen fra, fordi det ikke interesserede mig. Men jeg glemte, at så valgte jeg også kvinderne fra. Sådan er vores sociale konstruktion bare bygget op i Danmark. Den måde, unge bliver erotiske på, er at begynde med at drikke sig fulde.«

Sådan udtaler Peter Madsen i bogen ‘Raket-Madsen’.

Af den fremgår det også, at en ung Peter på et kollegium i 3. g bliver presset til at tage del i det sociale, og ifølge bogen kommer sex ind i Peters liv i midten af 20’erne.

Da han bygger sin første ubåd ‘Freya’, bliver det beskrevet, at han lever i to verdener. I den ene svejser han sin ubåd, og i den anden udforsker han fetich-miljøer i København. De to verdener mødes en enkelt gang, da han inviterer en svensk stripper på besøg i sit værksted.

‘De varmer vand og bader i en af de store tanke, som Peter bruger til at teste ubådens motorer’, står der i bogen ‘Raket-Madsen’.

Forfatteren Thomas Djursing fortæller til BT, at de to verdener mødes, mens Peter Madsen bygger sin tredje ubåd ‘Nautilus’.

I den gamle riggerhal på Refshaleøen, hvor Peter Madsen byggede Nautilus, blev han hurtigt en del af kunstnerkollektivet ‘Half Machine’.

En gruppe af rebelske installationskunstnere, dansere og musikere, der arbejder med, hvordan mennesker og teknologi møder hinanden.

»Det har han gået og sukket efter. Så er der oven i købet nogle halvnøgne dansere,« fortæller Thomas Djursing. Forfatteren uddyber:

»Peter ser et skib, som går ned, som en forfærdelig ting, fordi det for ham er en genstand, som har en sjæl. Det forstod ‘Half Machine’. Sådan følte de det også. Det er noget af det, Peter har haft svært ved at dele med nogen. At have en så stor, intens kærlighed til, hvad der egentlig bare er et dødt skrog. Der finder han i fællesskabet.«

Det var en lykkelig tid for Peter Madsen, da Nautilus i 2008 blev søsat. Kunstneren Pipaluk Supernova som Peter Madsen lærte at kende gennem et kunstnerkollektiv døbte båden. Foto: Bardur Eklund
Det var en lykkelig tid for Peter Madsen, da Nautilus i 2008 blev søsat. Kunstneren Pipaluk Supernova som Peter Madsen lærte at kende gennem et kunstnerkollektiv døbte båden. Foto: Bardur Eklund
Vis mere

I de grå betonbygninger på Refshaleøen bygger Peter Madsen ikke bare Nautilus, han bliver også ven med en flok kunstnere, der udøver spektakulær ubåds-dans på hans ubåd. Han møder kvinder, der er frisindede, og han deltager blandt andet i Kinky Salon-fester, hvor folk af alle overbevisninger kan udforske deres seksualitet uden frygt for fordømmelse.

En verden, som Peter Madsen i ‘Raket-Madsen’ beskriver som ‘hjertevarm’.

»Når man spørger, hvorfor søsætningen af Nautilus var den lykkeligste tid, så tilfalder æren ‘Half Machine’-miljøet, fordi de var i stand til at iscenesætte det, fordi de kom iført sømandskostumer. De spillede musik. Og Pipaluk Supernova (central figur i Half Machine red.) havde en pels på og smadrede en flaske champagne mod stævnen og holdt en tale. Det er et poetisk øjeblik og iscenesat. Det elsker han,« siger Thomas Djursing.

Et sammensat menneske

Peter Madsen er ikke typen, der kommer hjem til frikadeller om aftenen. Han er ligeglad med, hvor han bor, bare det er tæt på hans værksted.

»Da Nautilus bliver bygget, flytter han ind i ubåden. Det er også det sted, han har boet fast længst tid,« fortæller Thomas Djursing, og han uddyber:

»Han har en bogreol med bøger og en pose med tøj. Det er det. Medmindre noget har ændret sig siden, og det tror jeg ikke ,det har.«

Ifølge forfatteren er historien derfor så meget desto vigtigere for Peter Madsen. Da han kom i konflikt med sit firma og gamle venner om Nautilus, handlede det om at få ubåden tilbage i sin egen fold.

»Han hadede, at den var en del af hans gamle firma og venner. Han hadede, at de tog medejerskab over noget, han mente var hans eget værk. Han var meget beskyttende angående sine værker. Det kan hænge sammen med, at Peter ikke rigtig ejer noget, men han ejer historien om sit eget liv.«

Netop konflikter er også en del af opfinderens liv. Nogle flygter, når de hører hans navn, hos andre varer respekten ved, når skænderiet er kommet på afstand.

Sidstnævnte mener Thomas Djursing hænger sammen med en respekt for Peter Madsen. En følelse af, at det altid er spændende at være i hans kølvand.

»Han er meget karismatisk. Han fanger én med sine drømme. Han er poetisk, temperamentsfuld, ustruktureret og rodet. Men han har også en enorm ro. Når man ser ham i et konfliktfyldt øjeblik, skal det ses i forhold til, at det er løsrevet fra det rolige menneske. Han er simpelthen så sammensat.«

!!! Specialpris for kunder uden Nyhedstjeneste-abonnement: kr. 2.000, - + moms !!! En privat ubÔøΩd med to personer om bord er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads. To redningshelikoptere og tre skibe fra Forsvaret sÔøΩger fredag morgen efter en privatbygget ubÔøΩd omkring KÔøΩbenhavns havn. Her Peter Madsen sikkert i land fredag d. 10. august 2017- - Se RB KRIMINAL 09.16. Den drabssigtede ubÔøΩdsejer og opfinder Peter Madsen har besluttet at acceptere sin varetÔøΩgtsfÔøΩngsling. Det oplyser hans forsvarer, Betina Hald Engmark, til TV2. Peter Madsen blev lÔøΩrdag i KÔøΩbenhavns Byret fÔøΩngslet i 24 dage for uagtsomt manddrab. Politiet mener, at han har forvoldt den 30-ÔøΩrige svenske journalist Kim Walls dÔøΩd. . (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)
!!! Specialpris for kunder uden Nyhedstjeneste-abonnement: kr. 2.000, - + moms !!! En privat ubÔøΩd med to personer om bord er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads. To redningshelikoptere og tre skibe fra Forsvaret sÔøΩger fredag morgen efter en privatbygget ubÔøΩd omkring KÔøΩbenhavns havn. Her Peter Madsen sikkert i land fredag d. 10. august 2017- - Se RB KRIMINAL 09.16. Den drabssigtede ubÔøΩdsejer og opfinder Peter Madsen har besluttet at acceptere sin varetÔøΩgtsfÔøΩngsling. Det oplyser hans forsvarer, Betina Hald Engmark, til TV2. Peter Madsen blev lÔøΩrdag i KÔøΩbenhavns Byret fÔøΩngslet i 24 dage for uagtsomt manddrab. Politiet mener, at han har forvoldt den 30-ÔøΩrige svenske journalist Kim Walls dÔøΩd. . (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)
Vis mere

Broderen Benny Egesø siger:

»Han kan tale til alle slags mennesker, og hvis han er på en messe for håndværkere, så ved han hvordan de skal have serveret historien. Og holder han foredrag for en større dansk virksomhed med ingeniører, så ved han, hvordan den samme historie skal fortælles til dem. Han er en fantastisk fortæller, der kan binde og forføre et publikum,« siger Benny Egesø.

Tragisk udvikling

Opdateret: Mandag den 21. august chokerer Peter Madsen sine allernærmeste. Om formiddagen løfter Københavns Politi sløret for en del af opfinderens forklaring i mysteriet. Det står nu klart, at den svenske journalist er død, og Peter Madsen har efterfølgende skilt sig af med liget.

»Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt,« skriver politiet i en pressemeddelelse.

Efterfølgende udtaler Benny Egesø og Thomas Djursing sig på ny til BT.

»Jeg har troet på min bror og kender ham jo ikke som en potentiel morder og løgner. Men at han fortier noget så fatalt som et andet menneskes død, det er jo sygt,« siger Benny Egesø, der i weekenden afleverede et brev til sin broder i fængslet med sin støtte.

»Det brev er ligegyldigt nu,« siger han.

Læs hele artiklen her:

Thomas Djursing siger:

»Det faktum, at han har skilt sig af med hende til søs, det kommer for altid til at gøre hele forskellen.«

Læs hele artiklen her: