»Mit bedste råd til Dronningen er: Kvit straks de ulovlige cigaretter. Skift til et mærke, der lever op til EUs regler. I samme åndedrag bør Margrethe tænke alvorligt over de signaler, hun udsender med sine rygevaner. Hun bør helt holde op med at ryge, når hun optræder offentligt.«

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En af landets førende lungemedicinere, formanden for Europas rygeafvænnings-læger, overlæge Philip Tønnesen, Amtssygehuset i Gentofte, er foruroliget over, at dronning Margrethe hver dag pulser løs på det græske cigaretmærke Karelia, som indeholder betydeligt mere tjære end foreskrevet af EU, og som slet ikke opfylder en række andre EU-forskrifter.

»Dronningen er godt nok en helt speciel person, med særlige rettigheder, og hvis hun har lyst til at ryge nogle cigaretter, som er ulovlige, er det da hendes egen beslutning. Alligevel synes jeg, at hun bør tænke alvorligt over de signaler, hun udsender med sine rygevaner,« siger overlæge Philip Tønnesen, der har set i tusindvis af patienter dø på grund af rygning.

»Som formand for rygeafvænnings-sektionen i de europæiske lungelægers forening ERC bliver jeg ofte nærmest løbet over ende af udenlandske kolleger, som synes, det er meget uheldigt, at vores dronning er inkarneret ryger, når det er et så alvorligt sundheds- og samfundsproblem.

Dronning Margrethe er protektor for Danmarks Lungeforening, hvor jeg også sidder i bestyrelsen. I den forening kæmper vi hårdt for at få folk til at droppe rygningen. Vi er således i et trist dilemma, når vores protektor ryger offentligt. Det kan vi ikke lide,« siger overlæge og lungemediciner Philip Tønnesen.

Hofmarskal Søren Haslund-Christensen vil - inden for de nærmeste dage - tage en uformel snak med Dronningen om de ulovlige cigaretter med det meget store tjæreindhold, men han tager dog skarpt afstand fra ethvert forsøg på at presse Dronningen ind i en snæver rolle som en slags »sundheds-apostel« og rollemodel:

»Hvis man ikke er til direkte gene for andre med sin rygning, synes jeg, folk skal have lov at bestemme selv, hvorvidt de vil ryge eller ej, hvor og hvornår. Det er direkte ubehageligt med al denne politiske korrekthed. Forbudsmentalitet er i bund og grund så udansk.«

Rygelægernes formand mener, at Dronningen burde tænke over de signaler, hun udsender? »Det er igen en måde at begrænse Dronningen på, som jeg ikke bryder mig om. Hun har det fint, som hun har det,« siger hofmarskallen.

Asger Dirksen, professor, overlæge, lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte: »Det er ganske enkelt synd for Dronningen, at hun ryger. Der er ingen tvivl om, at hun har været lige så dårligt oplyst om farerne, det reelle indhold i cigaretterne osv. Jeg håber, at hun snart helt holder op.«

Om sine rygevaner har Dronningen selv sagt: »Jeg ryger, når der står et askebæger. Og ellers lader jeg være.«De ulovlige cigaretter, som Dronningen nu har røget i mange år, er blevet importeret fra Grækenland af firmaet C. B. Møller A/S og har kunnet købes i en række specialforretninger. Men det er er slut nu.

Grossisten har omgående stoppet salget, indtil man får garanti for, at cigaretterne lever op til EUs krav. Hvordan dronning Margrethe fremover får sine forsyninger af favoritmærket, er således et åbent spørgsmål.