Menneskekroppe revet i stykker af bombernes vildskab. Fædres, mødres og børns liv afbrudt af blind terror.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Torsdagens bomber er ikke nogen enestående begivenhed i storbyen Londons myldrende hverdag.

I nu en menneskealder har mange af dens syv millioner indbyggere med nogenlunde regelmæssige mellemrum kunnet høre braget og se ildsøjlen og røgen fra eksploderende bomber, granater og missiler.

På trods af terror-truslen regner Londons borgmester, Ken Livingstone, med, at storbyen vil få endnu 700.000 nye indbyggere i løbet af de næste 10-15 år - svarende til mere end halvdelen af, hvad der bor i København.

London-borgerne svigter ikke deres elskede hovedstad, der også tiltrækker adskillige millioner turister hvert år. Terroren starter for alvor i 1974, hvor IRA indleder sin strategi med udvalgte bombemål i London.

Nordirsk regering nedlægges
Den selvstændige nordirske regering er forinden blevet nedlagt, administrationen overtaget af regeringen i London, og fredsdrøftelser i London med Sinn Fein løbet ud i sanden.

I mange år derefter eksloderer bomberne, anbragt af den nordirske undergrundshær IRA, på stribe.

Et voldsomt indtryk gør det, da 11 britiske soldater bombes til døde i Londons kønne Hyde Park i 1982, og at seks handlende mister livet, da en bombe året efter eksploderer i det fashionable stormagasin Harrods. IRA tager bagefter ansvaret for de grusomme handlinger.

Da medlemmer af IRA i februar 1996 mister tålmodigheden, sprænger de en bilbombe ved Canary Wharf i London. Bomben dræber to civile og ødelægger en ejendom for over 700 millioner kroner.

I en James Bond film kan man se den britiske efterretningstjenestes bygning blive sprængt i luften af en terrorist.

Den 20. september 2000 nærmer virkeligheden sig fantasien. IRA-terrorister affyrer en Mark 2 panserværnsraket mod London-bygningen, der huser den britiske efterretningstjeneste MI6.

Raketten, der rammer ydermuren på ottende etage af den enorme bygning, anretter heldigvis kun begrænset skade.

I juni samme år finder politiet en bombe ved Hammersmith Bridge, og endnu en bombe eksploderer måneden efter i Ealing i Vestlondon, dog uden at nogen kommer til skade.

Tip om bombe
4. marts 2001 eksploderer en bilbombe ved indgangen til den kendte TV-nyhedsstation BBCs hovedkvarter i London. Den fjernstyrede - og mellem fem og ti kilo tunge - bombe er skjult i en taxa af den kendte sorte slags, alle London-rejsende har prøvet af køre i.

Et tip om bomben bliver indtelefoneret til et hospital i London. Tippet giver BBC tid til at evakuere de ansatte fra bygningen. Ifølge Scotlands Yards antiterrorkorps er det et mirakel, at ingen dræbes ved eksplosionen, der kan høres flere kilometer væk. Bomben er angiveligt anbragt af en eller flere med forbindelse til IRA.

Real IRA
3. august samme år kan beboere i det vestlige London høre et øresønderrivende brag og se et flammesøjle stige til vejrs. Vinduer blæser ud i de lokale butikker, og der opstår panik på pubberne. Endnu en bilbombe. Syv såres. Bag bombeangrebet står Real IRA, en udbrydergruppe fra IRA.

Selv om der nu ikke er dræbt nogen i længere tid - det sidste IRA-terror-angreb med dødelig udgang skete i 1999 - holder mange London-borgere vejret især her om sommeren, hvor de historiske fjendegrupper afvikler deres marcher - med piber og trommer - gennem Belfast og Derry.

Mange spørger stadig sig selv, hvornår en IRA-bombe igen spreder rædsel, død og ødelæggelse.bagge@bt.dk