Sundhedsministeren Karen Ellemann (V) vil nedbringe ventelister på kønsskifteoperationer.

Linda Thor Pedersen er i gang med at udleve sit største ønske. At skifte køn fra mand til kvinde.

Men den flerårige process er alt for langvarig og gør det hele til en opslidende affære, mener hun.

Siden hun i januar 2016 fik tilladelse til en operation fra Sundhedsstyrelsen, gik der et år med konsultationer, ventetid og behandling for at få fjernet hår ved kønsorganerne med laserbehandling. Efter behandlingen var færdig i januar 2017 har hun ventet på at få en samtale med en kirurg, og den er nu fastsat til juni. Først da kommer hun på den 6-18 måneder lange venteliste til en operation.

»Den her operation en forudsætning for, at jeg kan få mit sexliv tilbage og finde en partner. Man lever i isolation, i et tomrum, hvor man ikke kan komme videre med sit liv,« siger Linda Thor Pedersen, der siger, hun kender flere, der har ventet i over tre år og stadig ikke har fået en dato for operation.

Nu vil fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) gøre noget ved den lange ventetid. Hidtil har det været Rigshospitalet, der har stået for konsultationer og operationer for patienter, der ønsker kønsskifte. Men fremover skal også Region Nordjylland overtage nogle af opgaverne, siger ministeren i et skriftligt svar til Folketinget.

»Det forventes imidlertid ikke at løse hele udfordringen med ventetider på området, og jeg vil derfor gå i dialog med Region Hovedstaden om sagen,« siger Karen Ellemann.

Mellem 2005 og 2016 har Sundhedsstyrelsen ifølge Landsforeningen For Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner givet 66 tilladelser til kønsskifteoperationer.

Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at man også bør se på, om processen skal forenkles.

»Spørgsmålet er, hvorvidt forundersøgelserne behøver være så omfattende, som de er i dag. Måske kan man nedbringe ventetiden, ved at løse opgaverne mere rationelt,« siger Kirsten Normann Andersen.