Asbestplader på folkeskole har påført 69-årig lærer uhelbredelig lungekræft. B.T. efterlyser elever fra Marielyst Skole i Gladsaxe

Sidste efterår begyndte 69-årige Lis Sørensen at hoste. Nu har den pensionerede skolelærer fra Gladsaxe netop fået at vide, at hun er uhelbredeligt syg af asbestbetinget lungekræft.

Som den første lærer i landet har hun fået anerkendt sin dødelige sygdom som en arbejdsskade, fordi hun i 15 år underviste i klasselokaler på Marielyst Skole, hvor der indtil 1984 var sat asbestplader op for at dæmpe larmen.

- Når de malede og perforerede plader blev berørt, afgav de noget hvidligt støv. I perioder syntes eleverne, at det var interessant at banke på pladerne for se støvet komme frem, og ofte lå der støv på gulvet. Støvet blev via fodtøj og tøj ført videre til andre klasselokaler, hvor der ikke var benyttet asbestplader, husker hun.

Som følge af sagen har skoleinspektøren orienteret 13 andre ansatte på skolen, som var ansat, mens asbesten sad frit. Men de mange hundrede elever, der har været i samme rum og ofte endda legede med de støvende plader, har Gladsaxe Kommune ikke fundet grund til at informere. Det ville med børne- og kulturchef Svend Erik Haases ord være at 'skyde gråspurve med kanoner'. Kræftramte Lis Sørensen synes ellers, at der er al mulig grund til at advare andre.

- Da jeg fik diagnosen, henvendte jeg mig straks til skolens inspektør, som kontaktede en række af de kolleger, som havde arbejdet på skolen i perioden. Det var vigtigt, at de kontaktede egen læge og fik foretaget en røntgenundersøgelse af deres lunger. Men hvem kontakter alle de børn, der måske har tilbragt flere skoleår i asbestholdige omgivelser, lyder spørgsmålet fra den kræftramte Lis Sørensen i den lokale lærerforenings blad 'Tyverne'.

Ingen betænkeligheder
Hun har valgt at stå åbent frem i forhold til sine kolleger, men har af personlige grunde ikke ønsket at lade sig interviewe direkte til B.T. Dog er hun indforstået med, at oplysningerne fra lærerforeningens blad også kommer ud til en bredere offentlighed, fordi hun synes, at sagens alvor berettiger til det.

De livsfarlige asbestplader var sat op i flere undervisningslokaler på Marielyst Skole indtil 1983-84. Typisk på bagvæggen i klasserne for at dæmpe støjen.

- Så vidt jeg husker, drejede det sig om 16-18 undervisningslokaler. Da asbestpladerne blev sat op, anede vi ikke en pind om, at de kunne være sundhedsskadelige. Derfor havde vi ingen betænkeligheder, indtil der begyndte at blive talt om, at asbest kunne være farligt, fortæller den daværende inspektør Erik Friese til B.T.

Føler sig forpligtet
Asbestsyge Lis Sørensen husker i dag, hvordan vægpladerne blev taget ned under store sikkerhedsforanstaltninger.

- Det var mærkeligt at se håndværkere iklædt hvide rumdragter og med specielt åndedrætsværn fjerne de asbestholdige plader fra de forseglede klasselokaler. I mange år forinden havde lærere og alle eleverne opholdt sig mange timer dagligt i de samme lokaler i vores almindelige tøj. Først på det tidspunkt stod det klart for os, at pladerne og det hvide støv kunne være sundhedsskadeligt, siger den pensionerede lærer.

- Jeg føler mig forpligtet til at komme frem og fortælle min historie, fordi jeg håber, at andre måske kan blive undersøgt i tide, tilføjer Lis Sørensen.