Forældres svigt gør det livsnødvendigt at legalisere fedmeoperationer for børn og helt unge i Danmark

Danske kirurger og sygehuse er under stærkt stigende pres fra forældre, som kræver en fedmeoperation til deres børn. Ofte er det fedme-opererede voksne, som ikke kan forstå, at deres børn ikke også kan komme under kniven på det offentliges regning.

Ifølge Sundhedsstyrelsens regler skal man være mindst 20 år for at kunne blive godkendt til operation.

Børn og helt unge er således foreløbig tvunget til at få det gjort i udlandet.

- Jeg mener ikke, vi fortsat kan opretholde den aldersgrænse på 20 år. Et stigende antal børn og teenagere er nu så fede, at de risikerer at dø før deres forældre, fordi de tidligt får dårligt hjerte, sukkersyge osv. I den situation er man nærmest tvunget til at overveje en fedme-operation før de 20 år, siger børne- og ungelæge Vibeke Manniche.

Arne Astrup, slankeprofessor: »Det er dybt foruroligende, at flere og flere danske børn nu ligefrem er livstruede på grund af deres fedme. Og desværre er der stort set ingen seriøse behandlingstilbud til disse invaliderede børn.

Derfor kan jeg godt forstå, hvis forældre bliver så desperate, at de vælger at lade barnet operere i udlandet.

Vi ved, at fedmeoperationer kan forlænge livet for voksne. Men om børn får de samme gevinster, er endnu uafklaret. Resultater fra USA tyder dog på det.

Jeg er da bekymret for, om det kan have alvorlige bivirkninger for børnene, men myndighedernes ignorering af børnefedmeproblemer giver ikke forældre nogen alternativer. Vi må forvente, at langt flere danske børn får foretaget fedmeoperationer i udlandet i de kommende år,« siger professoren.

Vibeke Manniche: -Det bedste ville absolut være, hvis det kunne klares med en omlægning af barnets livsstil, men nogle børn er simpelthen så fastlåst af deres overvægt, at operationen er sidste chance. Det er lidt som pest og kolera.

På Ålborg Sygehus, der fedme-opererer 100 mennesker om året, oplever overlæge Jens Peter Kroustrup presset fra forældrene:

-I øjeblikket har vi på Ålborg Sygehus fem-seks patienter, der bare venter på at blive 20 år, siger han.

Vi kommer til at diskutere det igen
Jens Peter Kroustrup har selv været med til at fastlægge Sundhedsstyrelsens aldersgrænser for, hvem der må opereres.

- Vi kommer helt sikkert til at at diskutere de grænser igen, erkender han.

Selv om børne- og ungelæge Vibeke Manniche gerne ser aldersgrænsen fjernet, mener hun ikke, at børn skal opereres ukritisk:

- Inden man griber ud efter kniven, bør man virkelig have forsøgt alt. En operation er jo for livet. Når et barn ender med at blive så fed som den 17-årige pige, B.T. skriver om, er det efter min mening tale om omsorgssvigt. De forældre kan ikke fritage sig fra ansvaret for, at hun er blevet så fed. Fra myndighedernes side må vi stille flere krav til de forældre. Fedme er ikke en privatsag, når et barn er truet på liv og helbred.