Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade kalder det skræmmende, at piger med spiseforstyrrelser får hjælp på danske hjemmesider.

- Det der nærer mig, ødelægger mig.

Under dette motto hjælper unge danske piger hinanden med at slanke sig.

På nettet chatter piger med spiseforstyrrelser om den bedste metode til at stikke fingrene i halsen, de bedste afføringsmidler, og hvordan man snyder sine omgivelser til at tro, at alt er i den skønneste orden.

I B.T. i dag fortæller en dansk far den rystende historie om, hvordan hans to 16-årige tvillingepiger med hjemmesidernes hjælp har tvunget deres vægt ned på 38 kg og 42,5 kg.

Scroll ned og læs mere

Fastholder pigerne i anoreksien
Hos landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) er man ikke tvivl om, at hjemmesidernes 'gode råd' fastholder pigerne i deres sygdom.

- Siderne er et forum til udveksling af tips og tricks. Pigerne får stimuleret deres sygdom på siderne. Og de får endnu større mulighed for at isolerer sig. Det er skræmmende, siger formand Anne Minor Christensen.

- Hvis jeg var domæneudbyder, ville jeg sørge for – lige som de sørger for, at der ikke er børneporno på de sider, de hoster - at de her sider ikke fandtes, siger hun.

I Frankrig er politikerne gået radikalt til værks for at komme lignende sider til livs. Enhver, som reklamerer for eller opfordrer til brug af produkter eller metoder, der kan medføre 'overdreven spinkelhed', kan straffes med bøde eller fængsel i op til to år. Straffen forlænges hvis den anoreksiramte dør af sin sygdom.

Herhjemme er der ingen lov, der forbyder hjemmesiderne. Derfor efterlyser Anne Minor Christensen, at domæneudbyderne tager ansvar for det indhold, der lægges ud på nettet.

Side lukkes ned
Hos web-firmaet Bricksite, der hoster siden 'fallenpro-ana', mener man, at indholdet på siderne er brugernes ansvar. Men flere henvendelser har gjort indtryk.

- Derfor har vi besluttet, at udvide vores betingelser. Vi vil ikke lægge system til sites, der støtter en destruktiv adfærd, siger Thomas Jacobsen, der er partner i Bricksite.

Siden 'fallenpro-ana' vil derfor blive lukket.

- Vi er ikke naive. Vi ved godt, at siderne opstår et andet sted. Men for os handler det om signalværdi og moral, siger han.

Andre af sultesiderne hostes hos Webbyen.dk. Men hos DK Hostmaster, der er administrator for samtlige .dk navne, tror den administrerende direktør Per Kølle derimod ikke på etiske retningslinier.

- Udbyderen skal ikke være politimand og dommer overfor indholdet på siderne. Det er et skråplan. Ansvaret for siderne ligger alene hos brugerne, siger han.

Den konklusion er Medierådet for Børn og Unge enige i.

Snak med jeres børn
Internettets veje og vildveje er uransagelige, og det er i realiteten umuligt effektivt at kontrollere materiale på nettet. Selvom danske udbydere lukker sultesiderne, er der stadig masser af udenlandske sider, hvor pigerne kan udveksle deres sultetips.

Det gode råd fra Medierådet for Børn og Unge er at ruste sine børn til de nye medier.

- Børn og unge går jo på nettet og snakker med hinanden. Der er ikke en formel instans som en tv-station imellem, der kan censurere i emnerne. Derfor er det vigtigt, at forældrene snakker med deres børn om, hvordan de bruger nettet, siger Gry Hasselbalch fra Medierådet.