Isbjørnene er truede fra flere kanter. Vi hører tit om, at isen forsvinder under dem, men nu er der ogsåandre ting, der svinder ind.

Det skriver Videnskab.dk.

Ny forskning fra Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet viser, at kemikaliet PCB (polyklorerede bifenyler) påvirker parringssucces og populationstilvækst hos isbjørne.

Isbjørnehanner ophober store mængder PCB i kroppen, og det påvirker bjørnenes testikler: De skrumper ind, hvorved bjørnenes forplantningsevne falder.

Læs mere på Videnskab.dk: Kemikalier kan give isbjørne knogleskørhed i penis

Jo mere PCB i kroppen, jo mindre testikler og svagere penisben og dermed en langt ringere reproduktionssucces. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Isbjørnehanner topper mellem 10-14 år. Her er deres parringssucces højst, og de udkonkurrerer nemt yngre, ældre eller mindre hanner. Desværre har de største hanner også det højeste indhold af PCB i kroppen, og derfor har mange af dem sandsynligvis nedsat fertilitet.

»Der er flere grunde til, at det er dybt uheldigt for isbjørnebestanden,« forklarer Rune Dietz fra Arktisk

Forskningscenter i en pressemeddelelse og tilføjer:

»For det første går der længere tid mellem, at de brunstige isbjørnehunner møder en fertil han. For det andet vil de største hanner ofte være i stand til at udkonkurrere de andre hanner, når flere dyr kæmper om samme huns gunst.«

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Det er ganske uheldigt med tanke på, at de største hanner ofte har ringere forplantningsevner på grund af PCB’ernes hormonforstyrrende effekt.

Forskerne foreslår i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, at der skal være større fokus på forplantningsevnen hos isbjørnehanner, og at deres fertilitet skal vurderes sammen med belastningen af hormonforstyrrende stoffer og de klimaændringer, der ødelægger deres fødegrundlag.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor er mine testikler så sarte?

9/11 har gjort Batman impotent

Forskere: Fingre afslører længden på penis