På torsdag den 3. december skal danskerne til folkeafstemning og stemme om, hvorvidt vi skal afskaffe det danske retsforbehold i EU-samarbejdet. Vil du sikre dig, at din stemme er gyldig, når du har lagt den i stemmekassen, så læs denne tjekliste.

Lad guldtuschen blive hjemme:

1. Du må ikke give din stemmeseddel et særpræg. Det vil sige, at du skal lade guldtuschen blive hjemme og lade være med at lave smileyer. Det vil gøre stemmesedlen ugyldig. I stedet skal du bare sætte kryds ved enten JA eller Nej med en almindelig kuglepen eller en blyant.

Sådan kommer du i gang:

2. Du får udleveret din stemmeseddel på afstemningsstedet, når du har afleveret dit valgkort og oplyst din fødselsdato til valglisteføreren og er blevet krydset af på valglisten.

Et - og kun et kryds:

3. Når du har fundet vej til stemmeboksen, skal du kun sætte et enkelt kryds. Laver du eksempelvis en cirkel om JA eller NEJ eller skriver eller tegner på din stemmeseddel, vil den tælle som en ugyldig stemme.

Du må godt fejle:

4. Skulle de ske, at du kommer til at rive stemmesedlen i stykker eller skriver forkert, kan du bede en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen om en ny stemmeseddel. Det kan du dog kun gøre, hvis du ikke allerede har lagt den i stemmekassen.

Kend dit kryds:

5. En stemmeseddel er desuden ugyldig, hvis du ikke har brugt en stemmeseddel, som du har fået udleveret på afstemningsbordet. Det er den også, hvis stemmesedlen er blank, eller hvis det ikke med sikkerhed kan afgøres, om du har stemt JA eller NEJ. Det kan for eksempel være, hvis du har sat kryds ved både JA og NEJ.

Lad mobilen blive i lommen:

6. Du må ikke tage et billede af din afkrydsede stemmeseddel og lægge det op på sociale medier som Facebook og Twitter. Gør du det, bryder du den stemmehemmelighed, vi har i Danmark. Og uanset om du har udfyldt stemmesedlen eller ej, skal du lægge den i stemmekassen.

Du må gerne stemme blankt:

7. Hvis du hverken har lyst til at stemme JA eller NEJ, kan du vælge at stemme blankt. Det gør du ved at lade være med af sætte kryds på stemmesedlen og lægge den i stemmekassen. Dermed bliver din stemme ugyldig, men den vil stadig tælle med i den samlede valgdeltagelse.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet.