Turister og atleter strømmer til Beijings markeder for at fylde tasker og rygsække med billige kopivarer før hjemrejsen

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Beijing er ramt af en ny benhård disciplin. Der konkurreres ikke om guld, sølv eller bronze, men om Gucci, Armani og Rolex.

Søndag lukker og slukker denne udgave af De Olympiske Lege, og tusindvis af sportsfolk og besøgende fra nær og fjern vender hjemad. Men først er der lige noget, de skal nå.

B.T. tog en tur på Beijings berømte Silkemarked, for at opleve nærkampen om de falske mærkevarer, der tiltrækker udlændinge overalt i Kina. Markedet er gigantisk.

Efter få minutter i den seks etager store bygning står det klart, at OL er i byen. Spanske, tjekkiske og sydafrikanske atleter handler om kap med turister fra lige så forskellige lande. Sproget er engelsk. Accenterne utallige.

SCROLL NED OG LÆS MERE

Nærkamp på Silkemarkedet
Også danske toner lyder der fra de tætte stier. Vært på TV2-sporten, Thomas Kristensen, dukker pludseligt op. Han ser nærmest forskrækket ud, da B.T. tilfældigt støder på ham i virvaret.

- Jeg har ikke købt noget. Bare se, siger han og slår ud med armene.

Så er der straks bedre shopping-gener gemt i to pressemedarbejdere fra Danmarks Idræts-Forbund. Tilsammen har de købt et mindre tøjarsenal og stoppet det ned i fire poser.

Ind i baglokalerne
Hele 79 pct. af alle kopivarer, der bliver konfiskeret ved EU’s grænser, stammer fra Kina, viser den seneste rapport fra EU-Kommissionen. En statistik kineserne igen og igen er blevet bedt om at gøre noget ved. Op til legene lancerede de en 100 dages kampagne for at fjerne piratkopierne.

Det er ikke lige frem lykkedes dem. Hovedstaden flyder med kopivarer. Den eneste synlige konsekvens har været, at nogle af de mest kendte mærkevarer er blevet flyttet væk fra hylderne og ind i baglokalerne eller ned under disken.

En sælger hvisker:

- Jeg har Rolex. Og kaster et hurtigt blik til begge sider, før en metalkuffert kommer på bordet. Prisen er 600 kr. Længere kan hun ikke gå ned i pris uden selv at tabe penge på handelen, forklarer hun. Lidt efter er uret til salg for 100 kr. Alle kneb gælder.



Dårlig samvittighed
Helle Rolighed og Søren Toubro fra Danmark er på indkøb før de forlader Beijing. De har lige købt en pose perler til 250 kr. Startprisen lød på 400 kr.

- Jeg er ikke god til det med at prutte om prisen. Jeg får dårlig samvittighed og ved ikke, hvor jeg skal starte, siger Helle Rolighed.

Det er efter dansk lovgivning ikke ulovligt at købe kopivarer i udlandet. Beløbet må bare ikke overskride 1.350 kr. og det må kun være til privat brug.

Desuden kan Skat sende oplysningerne videre til producenten, der kan starte en sag. Om det er etisk korrekt, er op til den enkelte at vurdere. Helly Hansen og Jack&Jones – der i Kina er blevet til Jack&Conges – er næppe tilhængere af de kinesiske efterabere.

- Det overrasker mig, hvor ordnet det hele er med boder og aircondition, men når man så nærmer sig en sælger, er det helt det samme unga-bunga som andre steder i Asien. Det er et gedemarked, siger Søren Toubro.