Efterhånden handler julen for børn kun om at få. Men julen er også at give. Og de fleste børn vil meget gerne give en gave, de selv har lavet. Det behøver hverken koste en formue eller tage flere timer. B.T. har indhentet fem ideer til, hvordan børnene selv kan lave nemme og billige julegaver.

  • Konfekt
  • Stofkanin
  • Lysglas
  • Gaveæsker
  • Hessiandug

    ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Julen er gavernes fest. Forældre styrter rundt for at få regnestykket til at gå op. Især i forventningen om børnenes glade ansigter, når ønskegaven bliver pakket op. Det sker dog tit, at barnet falder i krampegråd, fordi det ikke var den rigtige dukke eller det rigtige Lego. En del forældre har også påtaget sig at købe en lille gave fra børnene til de voksne. Mange børn er ikke engang bevidste om, at de faktisk forærer noget væk juleaften.

    Det er synd. For en mislykket gave, modtaget af barnet, kan faktisk reddes af en dejlig gave, barnet giver og selv har lavet. B.T. har bedt Ulrikke Gercke, den ene af forfatterne bag »Årstider med børn« (en bog fuld af kreative opskrifter på ting, børn selv kan lave) komme med nogle nemme og billige forslag til gaver, børn med stolthed kan forære væk.

    Ulrikke Gercke er ikke i tvivl om, at det gør børnene glade at kunne give en gave væk, som de selv har lavet. Hun er folkeskolelærer i billedkunst og bliver dagligt konfronteret med elevernes glæde og begejstring, når de har lavet et flot stykke kreativt arbejde. Men for hende er det mere end blot det, at børnene kan give en gave til forældre og familie.

    »Børn i dag har så svært ved at fordybe sig. Dels fordi alting går så hurtigt, dels fordi forældrene ikke har tid til at sætte sig roligt ned med børnene og lave noget sammen. Børn har så svært ved at sidde roligt og koncentrere sig om én ting ad gangen.

    Samtidig bliver de kreative fag i skolen konstant skåret ned. Derfor er det så vigtigt, at man indimellem sætter sig sammen med sine børn og laver noget med hænderne. Børn elsker det. Også drengene,« pointerer skolelæreren. Mange voksne får præstationsangst, når de skal sætte sig ned med børnene og lave noget »kreativt«.

    For hvad skal man lave? Måske har man glemt hvordan! Måske har man aldrig selv dyrket det at lave hjemmelavede gaver. Men der er ingen grund til panik.

    »Jeg har valgt nogle nemme opskrifter til avisen. Både for børnenes skyld og for forældrenes. Det nytter jo ikke noget at komme med nogle helt vildt indviklede opskrifter. Så bliver der jo stadigvæk hverken nogen hjemmelavede gaver at lægge under træet eller nogen fordybelses-seancer ud af det.

    Vi har travlt, tempoet er højt, og vi skal nå det hele. Derfor skal ting som julegaver, børnene selv kan lave, være nemme at gå til. Det må ikke tage flere dage at se resultatet,« siger Ulrikke Gercke.

    Oveni at det ikke behøver tage lang tid at lave julegaverne, behøver det heller ikke være dyrt. I mange af Ulrikke Gerckes opskrifter, kan man nøjes med at rode sine skuffer og klædeskabe igennem. Så har man en stor del af ingredienserne. Man får ryddet op, og gaverne bliver derved meget billige at producere. Desuden foreslår Ulrikke Gercke, at man laver en »kreativ bakke«.

    »Det kan være børnene bliver trætte af at lave gaverne, inden de er helt færdige. Det betyder ikke, at far eller mor så skal sidde og lave dem færdige. Lav en bakke, hvor alle materialer og ufærdige gaver kan ligge.

    Så vil børnene helt sikkert vende tilbage for at gøre dem færdige. F.eks. er den halve time, inden de skal i seng, et godt tidspunkt. De fleste børn trænger til at geare ned dér, og at lave gaverne færdige med dem dér, er en god måde at opnå roen på,« foreslår den kreative billedkunstlærer.