Telefonen ringer hos en politimand. I røret er en journalist, der ‘lokker’ politimanden til at røbe fortrolige oplysninger om en kriminalsag, han er i gang med at efterforske.

Hverdag på danske redaktioner, men ikke desto mindre ulovligt, siger Gorm Toftegaard Nielsen, juraprofessor på Aarhus Universitet: Politimanden er offentligt ansat, han har tavshedspligt med sådanne oplysninger - og journalisten? Han opfordrer til kriminalitet, bliver dermed medskyldig og vil kunne straffes for medvirken:

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis du som journalist er klar over, at de oplysninger, du spørger til, er tavshedsbelagte, så kan du straffes. Journalister har ikke noget frikort til kriminalitet. Men måske er I bare bedre til at holde kæft, siger Nielsen.

Hans kollega, forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole, er lige så klar i mælet:

- Ja, det er strafbart, hvis en journalist skaffer sig eller forsøger at skaffe sig tavshedsbelagte oplysninger fra politi, jordemoder eller for eksempel læger, siger han.

Gængs praksis

Diskussionen er aktuel, fordi ugebladet Se og Hør så sent som i år har fået en kilde fra flyselskabet SAS til at udlevere oplysninger om kendtes flyrejser - SAS er et privat selskab, men derfor kan det godt være en overtrædelse af markedsføringslovens bestemmelser om erhvervshemmeligheder, hvis en ansat udleverer oplysninger, og derfor muligt strafbart for en journalist at opfordre til det.

Kriminelt eller ej, det er ‘efter fagets normer’, siger næstformand i Dansk Journalistforbund Lars Werge:

- Det er fuldstændig gængs praksis, at journalister, uanset om de skriver om sport, virksomheder, kriminalsager eller offentlige institutioner, skaffer sig kilderelationer, og når der er opbygget en relation, forsøger at få disse kilder til at udlevere oplysninger, herunder tavshedsbelagte oplysninger. Det er givet helt normalt, at kriminaljournalister forsøger at få kilder i politiet til at give dem oplysninger, som politifolkene ikke må udlevere, uanset om det juridisk må anses for at være ulovligt. Og det er nødvendigt, hvis ikke journalisterne vil nøjes med at afskrive politiets døgnrapport.

’Stik piben ind’

Chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen siger, at ‘det er udtryk for en kedelig tendens for tiden, hvor politikere og andre forsøger at begrænse mediernes arbejde. De skulle i stedet stikke piben ind og lade os passe vores arbejde. Hvis det her bliver virkelighed, vil der være en masse historier, der aldrig vil blive til noget. ‘

- Hvis vi skulle blive mødt af sådan et krav, vil vi tage den hele vejen. Jeg mener, det er et grundfundament for vores demokrati, at pressen har mulighed for at holde magthaverne i ørerne, og en af årsagerne til, at vi er ét af de mindst korrupte lande i verden, er, at pressen har mulighed for at kontrollere magthaverne, siger Poul Madsen.