Det var med sorg, at Jørgen Leth søndag fik nyheden om sin ven forfatteren Klaus Rifbjergs død. De to kulturpersonligheders venskab varede i over 50 år.

"Jeg vidste, at han havde været svag i noget tid, men det kommer alligevel som et chok for mig," siger Jørgen Leth, da BT fanger ham på en telefonforbindelse fra Haiti.

Jørgen Leths venskab med Klaus Rifbjerg begyndte at spire helt tilbage i de tidlige 60ere, da han var en ung, fremadstormende journalist, og den seks år ældre Rifbjerg allerede havde markeret sig på den danske forfatterscene. Blandt andet med hovedværket 'Den Kroniske Uskyld' fra 1958.

I løbet af 60erne voksede deres venskab sig stærkt. De var begge med til at lancere fænomenet 'Jazz og Poesi' i Danmark, ligesom Jørgen Leth senere skabte både film og digte om Klaus Rifbjerg, som han betragter som en læremester:

"Klaus kunne beskrive alt med sine sanser. Det, synes jeg, var meget vigtigt og lærerigt for en forfatter som mig. Hans sanselighed var en motor. Han havde et meget fint instrument der. Han kunne gynge sig ind i tingene. Fulgte han sine sanser, gik han aldrig galt i byen," siger Jørgen Leth.

Jørgen Leth betragtede Klaus Rifbjerg som 'en onkel', fortæller han:

"Han er lige præcis de år ældre end mig, så han fik den status,"

Selvom der også har været år uden så meget samvær, var kontakten med Rifbjerg altid intakt i form af brevudvekslinger, tilføjer Jørgen Leth.

Det blev til mange fælles oplevelser for de to venner. Særligt i Spanien, landet som Klaus Rifbjerg havde et livslangt kærlighedsforhold til, dannede rammen om deres samvær:

"Jeg har besøgt Klaus og hans kone Inge i alle deres hjem i Spanien. Vi har blandt meget andet set tyrefægtning i Pamplona og haft så mange gode oplevelser dernede sammen."

Jørgen Leth vil huske Klaus Rifbjerg som en 'overnaturlig digter'. Men også en mand, der aldrig stod i vejen for en heftig debat om samfundet omkring os:

"Det var nok hans svaghed, at han havde den her trang til at mene noget om samfundet og verden. Det behøvede han faktisk ikke, for hans kraft som digter var så mægtig. Han vil altid være i landskabet for mig," siger Jørgen Leth.