Karsten Rees helikopter-pilot var tæt på ulykken

En kraftig dis kan have overrasket piloten og passagererne i den helikopter, der fredag middag styrtede ned i Kattegat mellem Samsø og Røsnæs ved Kalundborg.

Den teori har helikopterpiloten Mogens Vilhelmsen, der blandt andet flyver for forretningsmanden og milliardæren Karsten Ree, når han transporterer sig rundt i helikopter.

- Jeg var selv fredag middag med færgen gennem farvandet mellem Samsø og Kalundborg, og netop omkring ulykkesstedet var der en kraftig dis, som jeg tror meget vel kan have forårsaget ulykken, siger Mogens Vilhelmsen til bt.dk.

- I en flyvemaskine kan man sætte maskinen på autopilot, hvis man ikke kan se horisonten, men når man flyver helikopter, er det helt afgørende at have visuel horisont. Ellers kan ens balancenerve blive snydt, så man mister orienteringen og styrter ned, tilføjer helikopterpiloten.

Netop dårlig sigt menes at være årsagen til den helikopterulykke med Karsten Rees tidligere helikopter, der i oktober 2000 kostede tre velhavende forretningsmænd livet, da de i en Robinson 44-helikopter styrtede ned i Arresø i Nordsjælland, mens de var på vej til fest i den nyindkøbte helikopter.

Havarikommissionen har endnu ikke fastslået årsagen til fredagens helikopterstyrt i Kattegat.