En flykatastrofe i 1972 tvang Nando Parrado til at spise menneskekød for at overleve.

Kannibalisme er det sidste man forbinder med Nando Parrado.

Men han HAR spist menneskekød. Han har endda muligvis spist sin mor eller søster. Hvis ikke havde den 57-årige herre ikke siddet her i dag.

B.T. har fået et eksklusivt interview med manden, som i 1972 overlevede historiens mest omtalte flykatastrofe. Et amatør rugby-hold fra Montevideo fløj over Andesbjergene til Chiles hovedstad Santiago, men styrtede i snemasserne i minus 30 graders kulde 4.500 meter over havet.

Mor og søster overlevede ikke
Først to og en halv måned senere blev de 16 overlevende reddet. Da havde Nando Parrado og kammeraten Roberto Canessa i 11 dage klatret over adskillige bjergtoppe og til sidst nåede civilisationen for at hente hjælp.

Skulle disse unge mennesker i 20-års alderen have en chance for at overleve, blev de ganske enkelt nødt til at spise af deres afdøde kammerater.

En gruopvækkende oplevelse, som Nando Parrado må leve med hver eneste dag resten af sit liv. Derudover må han leve med savnet af sin mor og lillesøster, som også måtte lade livet ved flystyrtet.

Kannibalisme er noget af det mest tabu-belagte, der overhovedet findes derfor er der meget, der bliver sagt mellem linierne, når man taler med Nando Parrado om hans møde med Andesbjergene i 1972.

Lægestuderende udvalgte
- Det var mærkeligt at spise menneskekød.

Han tilføjer, at han ikke selv var med til at udvælge, hvilke lig eller ligdele han skulle spise.

- Udvælgelsen overlod vi til lægerne, siger han med henvisning til to unge lægestuderende, som var med flyet.

Der skulle gå mere end 20 år, før Nando Parrado ville tale om den. Men det betød ikke, at offentligheden ikke har svælget i den. De overlevende har efterfølgende måttet leve med uhyggelige billeder og lige så uhyggelige overskrifter i alverdens aviser. Samtidig blev de også nærmest kåret til helgener.

I sin bog 'Miracle in the Andes' fra sidste år skriver Parrado:

- Vores prøvelser var blevet hyldet som et glorværdigt eventyr. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle forklare dem, at der intet glorværdigt var over de bjerge.

Det var bare hæsligt, præget af frygt og desperation og det obskøne ved at se så mange uskyldige mennesker dø.

Som Parrado sidder her, på en restaurant i Montevideo med god mad og vin og sin smukke kone, Veronique, ved sin side, ligner han lidt af en playboy. Han er meget glad for smukke kvinder og efter flystyrtet har manden haft stor succes, både som racerkører, tv-vært og ejer af egne produktions-selskaber.

Han er en national stjerne og er dus med verdensnavne fra Hollywood og er også på fornavn med USAs måske kommende præsident Hillary Clinton. Men det er selvfølgelig umuligt at vide hvordan hans liv ville have formet sig uden flystyrtet. Faktisk er der ingen nemme svar, når det gælder Nando Parrado.

Champagne hver dag
- Jeg er glad. Jeg åbner en flaske champagne hver dag, siger han og ser virkelig ud til at mene det. Selv mener han ikke, at mødet med Andesbjergene har ændret ham væsentligt. Han har absolut ingen skyldfølelse over at have overlevet ved at spise menneskekød.

- Alle andre ville have gjort det samme, som vi gjorde. Når folk ser mig i dag, tror de, at jeg vidste vi ville overleve, men vi troede virkelig vi skulle dø. Ikke mindst da vi efter 10 dage hørte i radioen, at eftersøgningen efter os var blevet indstillet. Men jeg trak stadig vejret og var parat til at gøre alt for at overleve, siger han og fortsætter:

Sneen var svær at smelte
- Mennesker har en fantastisk evne til at tilpasse sig selv de mest ekstreme situationer. Mangel på mad var jo kun en af flere faktorer deroppe der var også den konstante bidende kulde. Og selv om der var masser af sne var det svært at få nok at drikke.

Det tog mange timer at tø sneen op mod sin krop i den kulde. Der var intet at glædes over deroppe.

Vi smilede ikke, men vi snakkede og snakkede om død, religion, mad og kærester. Det værste var nætterne, det var bare kulsort, husker Nando, som indrømmer, at han, da han drog ud for at lede efter hjælp, kun tænkte på sig selv.

- Jeg havde slet ikke overskud til at tænke på andre, jeg ville bare ikke dø. Mennesket er komplekst, funderer han.

TV-kanalen National Geographic viser programmet 'Fanget i Andesbjergene' bl.a. 22. og 28. dec. 21.00. Tjek evt. nationalgeographic.dk